Itt vagyNépfőiskola

Népfőiskola


A nagygyűlések utóélete

Az írásom nem politikai jellegű. Ezt szeretném hangsúlyozni. Annál is inkább mert a Dányi Krónika -úgy vélem- nem politikai csatározások színhelye. Ez így helyes. Közéleti ugyanakkor, ami azt is jelenti, hogy a köz érdekében -pl annak tájékoztatására- minden dányi és nem dányi ember igénybe veheti.

Pircsi, a példakép

Szép név a Piroska, mégsem gyakori hazánkban. Pedig a név jelentése is igen vonzó, annyiban, hogy komoly, tiszteletre méltó, szigorú, sőt ősi-t is jelent a latin Prisca, amelyből származtatják.
Dányban egyszerűen Pircsi. Hogyan képezték, nem tudni. Becéző, kedveskedő formula.

Bizonytalanság,bizonyosság

Egy írás nem jó, ha már előre jelzik annak bizonytalanságát. Mégis vállalnom kell ezt az ódiumot, pontosan annak ellensúlyozására, hogy napjainkban nagyon sok ember teljesen biztos abban, hogy jó környezetben él, hogy jó dolog az amit csinál, sőt annyira jó, hogy más ezt nem tudná jobban csinálni, nem is lehetne mást csinálni.

Még nem kétszázan

Kip-kop kip-kop, pattog a templom kövén, hűs köveken a zarándokok vándorbotja.
Bim-bam, bim-bam válaszol rá a toronyból a déli harangszó.
Templomcsend sóhajában imát mond, áldást oszt a pap, szemek játékos mosolyával, ajkak derűs nevetésével, bizalmat sugárzó szeretettel küldi népét a Szűzanyához.

Még nem kétszázan

Kip-kop kip-kop, pattog a templom kövén, hűs köveken a zarándokok vándorbotja.
Bim-bam, bim-bam válaszol rá a toronyból a déli harangszó.
Templomcsend sóhajában imát mond, áldást oszt a pap, szemek játékos mosolyával, ajkak derűs nevetésével, bizalmat sugárzó szeretettel küldi népét a Szűzanyához.

Futballról. Futballról?

Egyszer már elmondtam a véleményemet a futball játékról. Nem akarom megismételni, nem is a futballról akarok írni.
A futball, a tegnapi magyar - angol csak motiváció. Mivel ehhez hasonló erejű népünnepély, mint ami a jó futball-élmény során kialakul a közösségben, sehol más eseményen nem tapasztalható, ezért lehet róla általánosságokat megfogalmazni.

Irány Lengyelország!

Kedves Krónika olvasók!

Szíves tudomására hozom a kirándulni vágyóknak, hogy a Gödöllői Teleki Pál Egyesület szívesen vár dányi jelentkezőket a szeptember 9 - 12 között szervezett élménydús útra, melyet Lengyelország kivételesen szép helyeire tervez.

Ez a négy napos út 20 ezer forintba és 400 zlotyiba kerül melynek összes forintban kifejezhető értéke 50 ezer forint körül van.

Szomszédok

Nyurga, szőke kisfiú, lehet talán hat esztendős. Szépen öltözött, hagyományos fazonra nyírt haját piros bézból sapka fedi. Hallani róla, hogy nagy állatbarát. De nem úgy ám mint sokan mások, mert az ő fauna-készlete, vagyis állatbirodalma kizárólag ízeltlábúakból áll. Rovarokból, pókokból, rákokból. Nem háziállatként birtokolja őket hanem tanulmányozás céljából.

Harminc év margójára

Nem mondhatom, hogy csak a margóra kerültem, vagy csak lábjegyzet vagyok (ezek sem lebecsülendők mondjuk egy tartalmas esszé vagy tudományos dolgozat írásakor), mert a helyi képviselő-testület szombati ünnepi ülésére meghívást kaptam. Sőt szólhattam is az elmúlt harminc évről, de különösen annak kétharmadát felölelő részéről, amikor polgármesterként vezethettem a testületet.

Egy (helyi) társadalmi jelenség és vázlatos háttere

Nemcsak a kézbesítő postás mondta hanem a facebookon történő számos bejelentés is tanúsítja, és én is tapasztalom időnként, hogy elcsatangolt, elveszett, elhagyott, elkergetett stb kutyák itt vagy ott megjelenő egyedei félelmet keltően útonállókká lettek és rettegésben tartják a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőket.

Erdélyi történet - Tanúságok közelében

A gyergyói szállás éjszakai kényelmét otthagyva Szereda felé vette útját a magyar rendszámú autó melyben négyen ültek.
Sűrűsödött a forgalom a városhoz közelebb érve de így is jó tempóban lehetett utazni. Az autó nem volt feltűnő. Sem nagy nem volt, sem drága márkájú. Megbízható volt ugyanakkor, szocialista márka, felújított, "nyugatosított" üzemben rakták össze.

Tovább gondolt homília

Azt mondják a higgadtak, hogy mindennek le kell ülepedni, hogy aztán a leszűrt gondolat támadhatatlan legyen.

Én nem vagyok higgadt! Nem is voltam sohasem és ebből született nekem károm is, hasznom is.
Kiegyenlítődve.

Most is nagyon élénk az élmény bennem, hiszen éppencsak hazaérkeztem a nyolc órai miséről.

Jövőtervezés a Sebestyén népfőiskola közreműködésével

Tisztelt dányi közösségépítő polgárok!
Közösségszerető emberek!

Hírül adom, hogy augusztus 24-én (keddi napon) a Budapestkörnyéki Népfőiskolai Szövetség (alapítva 1989-ben, Dány alapító tag) egy napos képzést tart a közösség iránt érdeklődő embereknek.

A téma jövőépítés, tervezés, hogyan fogalmazzuk meg a közösség célképét, miként alkossunk jövőépítő programot környezeteünkben.

A dányi "Szaki"!

Kisgyermek volt még, olyan karonülő-féle kisgyermek, aki el-eltotyogott parányi bizonytalan léptekkel az ajtótól az asztalig. És vissza.
Édesanyja vette karjára és beszélt neki. Nem mesélt, mint úri világhoz szokott nevelőnők korai pedagógiában szokásos, hanem társalkodott vele.

Mint szomjas föld az esőt......

Talán nem is volt soha olyan dányi búcsú amikor nem esett eső. Semennyi. Több-kevesebb mindig hullott az "égből" és ez nemcsak felüdítette a levegőt de be is aranyozta az ember hangulatát. Most aztán végképpen így volt vasárnap is, amikor ismét tombol a kánikula és egyre szomjasabb a föld.

Ollé és huhugás, avagy mit üzen a hármas foci.

Egy sereg gyerek taposta az utca porát. Lányok fiúk vegyesen. Nem céltalanul, hanem belső vágytól űzötten, egészen addig amíg a lábuk bírta. Vagy talán még ezt követően is. Végkimerülésig, az utolsó szusszanásig. Nem lehetett ezt a nagy odaadást kéréssel elérni. Nem lehetett parancsszóra sem. Ez egy nagy vágy volt, a szív húrjának pattanásig való felajzása.

Nem várni, de tenni

Egyik alkalommal Csíksomlyóról hazafelé jövet, a kisgazdaságok fontosságáról beszéltem, vissza nem élve a helyzetemmel, hogy a mikrofon az út során szinte végig a kezemben volt, hanem inkább azzal a céllal, hogy érzékeltessem a kedves zarándoktársakkal, új idők kapujában vagyunk.

Hosszú fekete haj...(3) Az iskolában

Szakirodalom is szól róla, hogy a cigánygyermekek "beiskolázása" több szempontból eredően nehéz lehet.

Hosszú fekete haj (2)... szubkultura

A cigányok kifejezés gyűjtőfogalom. Nem egységes kultúráját, nyelvét tekintve még ezen belül sem és méginkább nem integráns a többségi (magyar, vagyis nem cigány) közösségbe.

M
Jól megkülönböztethető egymástól a cigány csoporton belül a beás, a lovári, a drizáró, a szintu, és még számos más kisebb csoport.

Hosszú fekete haj......

Régen él bennem a vágy, hogy szóljak a dányi cigányokról.
Tudom, még itt is számíthatok arra a bizonyos vékony jégre, amire ha rátéved az ember, könnyen a jéghideg vízben találja magát. Kijön belőle vagy nem, a szerencse dolga.