Itt vagyNépfőiskola

Népfőiskola


Elfeledőben?

Kedves dányi emberek! Barátaim, félig azok vagy egyáltalán nem azok.

Mindegy! Van egy közös dolgunk, ami összeköt bennünket. Minden dányit, minden magyart. Hogy mi ez?
Mondhatnám, hogy az oktatás. (Ma az oktatás, az iskola napja van, október ötödikén.) Ez is igaz lenne. Mondhatnám, hogy a közös hely ahol lakunk. Ezt sem cáfolhatjuk.

Üzenet a Szőlőhegyről. A gunyhó

A szőlőtermesztésnek, szőlő- és borkultúrának vagy éppen a szőlőhegy-barátságnak egyik legfontosabb kelléke a gunyhó.
A mi vidékünkön, a dányi határban is építettek gunyhót az emberek, ideiglenesen, szalmából és innét-onnét összeszedett bot fából a dinnyeérés idején. Nem élte meg az őszt, a dinnyeszezon után lebontották. A dinnyecsősznek volt ez lakhelye ahol álomra hajtotta a fejét.

Üzenet a Szőlőhegyről. Szüret előtt.

Ez a szeptemberi nyár nagyon jó lenne, örülhetnénk neki, sugárzó napfény, aszfaltot olvasztó meleg. De sajnos ilyen volt a nyár is. Csapadék nélkül, ráadásul.

Gyors helyesbítés

Kedves barátaim és kedves Dányi Krónika olvasók.

Nem bűn az, ha valaki bevallja tévedését. Én most ezt teszem. Sajnálom, hogy mint középiskolai biológia tanár éppen ezzel kapcsolatosan kell kijavítanom a Szőlőről és borról írt kis elmélkedésemben ejtett hibát.

Üzenet a Szőlőhegyről. A szőlőről és a borról.

Ki ne ismerné Hamvas Béla méltán ismerős és üdítő, nagy szakértelemmel, irodalmi stílusban megírt művét A bor filozófiáját.

Üzenet a Szőlőhegyről. Birtokbavétel

Ezerszer, vagy többezerszer talán végigsétálok a Szőlőhegy egyik "Fő utcáján". Szent Dónát szobra a sétaút egyik vége. De a leggyakoribb szakasz Papp János ex-polgármester úr szőlőjétől a határig tartó út.

Megmondtam ezzel sok-sok ismerősnek, hogy ez a Szőlőhegy Kóka területéhez tartozó Felsőhegynek nevezett dűlő.

Üzenet a Szőlőhegyről. Ütközet a határon.

Ahol a Dónátus kezdődik, ott ér véget a dányi határ. Erdősáv húzódik a két "regnum" között. Néhány lépésre a túloldalon Újfalusi János szőlőjének a felső vége. Eltéveszthetetlen, mert mint egy gerincbetegségben szenvedő öregasszony, hjlott hátú duófa van az út mellett.

Ne menjünk még át a határon, maradjunk a dányi oldalon. Van itt is seperni való elég.

Egy kedves emlék

Nem hiszem, más ember másként gondolja. A ünnepet. Ha mégis másképpen mint ahogyan én gondolom, az csak stílusbeli különbség lehet. Na meg lelki!

Egy kedves emlék

Nem hiszem, más ember másként gondolja. A ünnepet. Ha mégis másképpen mint ahogyan én gondolom, az csak stílusbeli különbség lehet. Na meg lelki!

Egy kedves emlék

Nem hiszem, más ember másként gondolja. A ünnepet. Ha mégis másképpen mint ahogyan én gondolom, az csak stílusbeli különbség lehet. Na meg lelki!

Eső hozta örömök

Kiszárad a földből minden víz. Kiszárad a test is. Csontsovány képletek ülnek tort bennünk. Élünk-e még valameddig. Él-e még az "élet" a "bio" vagy átadja helyét a következő félárva, félsivatagos nemzedéknek a szukkulens létnek.

Szomorúan olvasom a híressé lett író könyvét. A Homo sapiens-t. Végkicsengése: bennünket semmi sem tett boldoggá.

Utolsóként

Fehér párnák, ágyneműk koszorúzta kórházi vaságy egyikén feküdt az ötöske. A 301-es szobában. Nem volt neve. Beteg volt. Kórházi kezelésre szoruló beteg. A nővérke így szólította: "na, ötöske hogy aludtunk".
Az ötöske értette a kérdést. Tudta, neki szólt, tehát illendően válaszolt. Nagyon jól aludtam kedves nővér, köszönhetően az esti gyógyszernek. Az altatónak.

Falunapok évadán

Péter -nevezzük így- leteszi a mellette lévő kis asztalkára a tollat. Mellé rakja a keresztrejtvényt is. Elunta.
Kinéz az ablakon a tomboló augusztusi hőségben. Egy lélek nincs az utcán. Forr az aszfalt, gőzölgő kátrányos párafelhő lepi be az utat. Kénköves eső az ilyen. Szodoma is ettől pusztult el.

Rendezvényre szóló meghívók között turkál, beleolvas ebbe is, abba is.

Macskatüske

Roncsolt idők egyik emlékeként él bennem a gyermekkor nehéz és egyben önfeledt számos élménye.

Ora pro nobis

Vannak események, dolgok, történések a világban amelynek közvetlenül részesei nem vagyunk. Úgy értem hát, hogy nem a mi "kompetenciánk" sem annak létrejötte, lefolyása, eleje és vége.

Európában közel nyolcvan éve béke van. Béke volt. Ez különös adomány, amelynek megőrzésére úgy kellett volna vigyáznunk mint a két szemünk világára.

Fogadalom

Bandukol az ember húzza hátizsákját (a hátizsák meg vissza az embert, akció-reakció- különösen erős igénye van ilyenkor arra, hogy számbavegye úticélját és annak körülményeit.
Nem lankad az érdeklődés (késztetés) még a kegytemplomban sem. És azóta így vagyok, így élünk együtt, egy esemény, egy régenvolt fogadalom és annak mai utóélete. Bennem.

Nyíljon ki szívetekben....

Van-e meghatározó élményünk egy zarándokhelyről. Azt értem ez alatt, nagyobbat dobban-e a szívünk hazajőve, idő múltával amikor eszünkbe jut az a zarándokhely amelyre készültünk, elmentünk és töltekezve visszatértük.

Vendégségben

Hol máshol mint a gyermekkorban. Itt vagyok, itt voltam vendég.
Vendég a forró, égető, a sportcipő talpán is átütő homokban. Ott, ahol a búzatáblát égszínkék szegéllyel vonja be a a szarkaláb. Ez a csalogató, szirénhangokat imitáló csábító kavalkád, tengerek mélykék vizére emlékeztető csodaszép tünemény.

Amihez "mindenki" ért

Az egyik a futball. Szóra sem érdemes védeni a mundér becsületét ebben a műfajban. Mármint a fociban. Felesleges időtöltés lenne, mert végülis mindenki ért hozzá. Nem bonyolult játék. Lehet a nézőnek a mérkőzés közben szotyolát ropogtatni, beszélgetni ,megbeszélni a történetet ami éppen zajlik az orra előtt. Lehet enni, inni, bámészkodni. Focista allűröket felvenni.
Hát ezért szeretjük a focit.

Elővételezés

Elővételezés vagy felidézés, de nem a múltból hanem a jövőből. A pszichológia tudomány azt mondja erre: anticipáció. (Ronda egy szó). De mit tegyünk?