Itt vagyTartalom / Kávét kért csak a muzeális kályháért

Kávét kért csak a muzeális kályháért


Beküldte buborék - Ekkor: 2014 August 09

Cserépkályha darabokCserépkályha darabok

"Új, azaz régi, a kastély eredeti berendezéséhez tartozó cserépkályhával gyarapodott a gödöllői kastély, amelyért mindössze egy kávét kért a tulajdonosa. Közben megkezdődött a kastélyfelújítás, ám a műemlékegyüttes munka közben is várja a látogatókat.

2009.07.29.

„Nagylelkű gesztus, hogy visszakerült a kastélyba az a cserépkályha, amelyet még a szovjetek szedtek darabjaira és adtak el a felszabadítás mámorában” - mondta el a műemlékem.hu-nak a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. Révész T. Mihály hozzátette: a cserépkályha a második világháború után a tranzakciónak köszönhetően egy bagi házban adta a meleget. Innen vásárolta meg a dányi Dóczi Imre, akit ugyan lenyűgözött a kályha szépsége, mégis úgy vélte, hogy saját a saját házánál jobb helye lenne a muzeális értéknek eredeti helyén, a gödöllői kastélyban.
Dóczi Imre a darabjaira szedett cserépkályháért mindössze egy kávét kért, azonban a kastély igazgatója a kávé mellé egy két személyre szóló, örökös belépőt is adományozott neki, hogy bármikor meglátogassa az adományát.

A cserépkályha bemutatására azonban még várni kell. „Azokban a szárnyakban kap majd helyet, amelyeknek a felújítása nemrég kezdődött el” - mondta Révész T. Mihály.

Mint arról már beszámoltunk, a Gizella- és a Rudolf szárny jövő tavasszal nyílhat meg a látogatók előtt. A szárnyak felújításával egy időben megkezdődött a park rehabilitációja is. Jelenleg a tereprendezésnél és a gesztenyefa-sor kivágásánál tartanak, mert a fák szinte mindegyike menthetetlen volt a vizsgálatok szerint.

„Felújítás ide vagy oda, természetesen a rekonstrukció ideje alatt is várjuk a látogatókat” - tette hozzá a kastélyigazgató, aki szerint munkálatok majd' annyira érdekesek lehetnek a nagyközönség számára mint maga a műemlékegyüttes."

Eredeti cikk forrása:
http://www.muemlekem.hu/magazin/godolloi%20kastely%20cserepkalyha

Cimkék

A téma az Új Dányi Tükörben a 2013-as év 2. negyedévi számában:Újság (katt a nagyobb képért)Újság (katt a nagyobb képért)