Itt vagyTartalom / Figyelem!
Figyelem!
Úgy érzem kötelességem,egy bizonyos dologra felhívnom a figyelmet,és ez nem más mint az élelmiszert tartósító, és adalékanyagokra.
Példa:
Gumicukorka:összetevöi
E 330,E102,E110,E122,E131,E151,
és eladási ára 40ft/db.
Gondolták volna, hogy egy termékben ennyi E-?
- A hozzászóláshoz belépés szükséges
Cimkék
ÉLELMISZER ADALÉKOK
1. Ártalmatlan adalékok:
E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.
2. Gyanús adalékok:
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477.
3. Veszélyes adalékok:
E 102, 110, 120, 124.
4. Egészségkárosítók:
*
Bélpanaszok: E 220, 221, 222, 223, 224.
*
Emésztési zavarok: E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466, jégkrém 407.
*
Bőrbetegségek: E 230, 231, 232, 233.
*
B12 vitamin károsítója: E 200
*
Koleszterin károsítója: E 320, 321.
*
Idegérzékenység: E 311, 312.
*
Szájpenész, szájgyulladás: E 230 a legveszélyesebb rákkeltő (230) = BIFENIL (májkárosító) tartalmazzák: Schweppes citromlé, Aroma mustár, Mezzo-mix, rákkonzerv, Bonbél sajt, dobozos gomba
5. Rákkeltő adalékok:
E 123, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
Vigyázat! Az E 123 fokozottan rákkeltő!!! (Az USA-ban és a volt Szovjetunió országaiban már betiltották!)
A következő adalékokra az alábbi élelmiszerekben ügyelni kell!!!
MAMBA E 123, E 110.
(Gumimacik, Treets, Smarties, Haribo, Csokigolyók, Zott tejszínes puding, Iglo halrudak, Kraft-Dorahm Creme-Fraiche-vel, Kraft szalámis kenhető sajt, Vanília puding (E 102, 110), mindenféle kész szószok!)
E 100 Szinezékek
E 102 Tartrazin
E 120 Kárminok
E 141 Klorofillek
E 150 Karamell
E 153 Növényi szén
E 160a Karotinok
E 200 Tartósítószerek
E 200 Szorbinsav
E 210 Benzoesav
E 220 Kéndioxid
E 249-252 Nitritek, Nitrátok
E 260 Ecetsav
E 300 Antioxidánsok és antioxidáns szinergisták
E 300 Aszkorbinsav
E 330 Citromsav
E 334 Borkősav
E 338 Foszforsav
E 400 Emulgeálószerek, zselésítők, sűrítő anyagok, stabilizátorok
E 400 Alginsav
E 406 Agar
E 415 Xantán-gumi
E 440 Pektinek
E 460 Cellulóz
E 500 Savak és sóik
E 500-504 Karbonátok
E 507 Sósav
E 513-523 Kénsav és szulfátok
E 570 Zsírsavak
E 600 Ízfokozók
E 620 Glutaminav
E 636 Maltol
E 900 Csomagológázok, fényezőanyagok, édesítőszerek
E 901 Méhviasz
E 938 Argon
E 941 Nitrogén
E 950 Aceszulfám K
E 951 Aszpartám
E 952 Ciklamátok
E 1400 Módosított keményítők