Itt vagyTartalom / Ma kezdődik a 18. Női Kézilabda Világbajnokság

Ma kezdődik a 18. Női Kézilabda Világbajnokság


Beküldte detto - Ekkor: 2007 December 02

Ma kezdődik és Franciaország 11 városában két héten át tart a 18. Női Kézilabda Világbajnokság.
A tornán résztvevő 24 válogatottat hat négyes csoportba sorolták, melyek mindegyikéből az első két-két helyezett jut tovább a felső ágra, a középdöntőbe, ahol két hatos csoportban (ABC, illetve DEF ág) folytatódik a küzdelem. Ide minden együttes magával viszi a saját csoportjából érkező másik továbbjutó elleni eredményét és megmérkőzik az azonos ág további két csoportjának két-két továbbjutójával. Ezt követően a középdöntő csoportok első négy-négy helyezettje keresztbe játszik az elődöntőbe jutásért. Az A-F csoportok 3. és 4. helyezettjei sem utaznak haza, ők az alsó ágon az Elnöki Kupáért játszanak.

A magyar válogatott csoportmérkőzéseinek programja (helyszín: Nimes):
December 2. Magyarország–Japán TV: Sport1 (vasárnap, 18:00, élő)
December 3. Kongó–Magyarország TV: Sport1 (hétfő, 18:30, élő)
December 4. Magyarország–Spanyolország TV: Sport1 (kedd, 20:30, élő)

Cimkék

Párizs, Bercy-sportcsarnok, 8000 néző
v.: Krstic, Ljubic (szlovén)
Oroszország: Szuszlina - Uszkova, Andrjusina 7, Muravjova 2, Romenszkaja, Karejova 3, Vjahirjova 5, cserék: Szidorova (kapus), Poltorockaja 2, Poljonova 4/4, Sipilova 7, Posztnova 2, Turej 4/1, Dmitrijova
Magyarország: Pálinger - Kovacsicz 5, Görbicz 9/4, Szamoránsky 5, Ferling 1, Tóth 7, Vérten 2 - cserék: Szűcs 1, Kirsner 1, Mehlmann 1, Balogh 3, Hornyák, Tomori
hétméteresek: 7/5, illetve 4/4
kiállítások: 8, illetve 6

A magyar nőikézilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen egygólos vereséget szenvedett Oroszországtól Franciaországban zajló világbajnokság negyeddöntőjében, így nem jutott a legjobb négy közé. Németh András csapata az első félidőben hat, a másodikban pedig négy góllal is vezetett, végül azonban nem tudta megtartani előnyét a címvédővel szemben.

Elszenvedte első vereségét a a magyar nőikézilabda-válogatott a Franciaországban zajló világbajnokságon: Korea csapata 31-26 arányban bizonyult jobbnak a magyar válogatottnál.

Egy gyengébb első félidő után varázslatos harminc percet produkált a magyar nőikézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokság középdöntőinek 3. fordulójában. A Románia elleni 34-31-es sikerből Tóth Tímea 14, Görbicz Anita 10 góllal vette ki részét. Nemzeti csapatunk ezzel bejutott a negyeddöntőbe, s már teljesítette az előzetes célkitűzés minimumát.

Magyarország - Románia 34-31 (14-16)
Dijon, 4000 néző
vezette: Bord, Buy (francia)
gólszerzők: Tóth 13, Görbicz 11/5, Vérten 3, Ferling 2, Borbás 2, Mehlmann 1, Tomori 1, Balogh 1, illetve Lecusanu 10/7, Maier 5, Luca 5, Stanca 4, Bese 4, Olteanu 2, Neagu 1
hétméteresek: 5/5, illetve 8/7
kiállítások: 16, illetve 12 perc

Németország - Magyarország 30-30 (14-17)
Dijon, 3000 néző
v: Kristic, Ljubic (szlovén)
gól: Jurack 6, Reiche 5/3, Wörz 4, Müller 3, Hering 3, Krause 3/1, Blacha 2, Baumbach 2, Melbeck 2, illetve Görbicz 8/4, Ferling 6, Kovacsicz 5, Szamoránsky 4, Vérten 2, Mehlmann 2, Szűcs 2, Tóth 1
hétméteresek: 7/4, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország - Lengyelország: 28-26

HAJRÁ MAGYAROK!!!!

I. csoport (Metz)
December 6., csütörtök:
15:00: Oroszország - Horvátország
19.00: Franciaország - Angola
21.20: Norvégia - Macedónia

December 8., szombat:
15.00: Macedónia - Franciaország
17.00: Horvátország - Angola
19.15: Norvégia - Oroszország

December 9., vasárnap:
14.30: Macedónia - Angola
16.30: Norvégia- Horvátország
19.00: Oroszország - Franciaország

December 11., kedd:
16.30: Angola - Oroszország
19.15: Franciaország - Norvégia
21.15: Macedónia - Horvátország

II. csoport (Dijon)
December 6., csütörtök:
14.30: Románia - Dél-Korea
18.30: Spanyolország - Németország
20.30: Lengyelország - Magyarország

December 8., szombat:
14.30: Németország- Magyarország
16.30: Lengyelország - Dél-Korea
18.30: Spanyolország - Románia

December 9., vasárnap:
14.30: Spanyolország - Dél-Korea
16.30: Magyarország - Románia
18.30: Németország - Lengyelország

December 11., kedd:
16.30: Dél-Korea - Magyarország
18.30: Románia - Németország
20.30: Spanyolország - Lengyelország

A csoportokból az első négy helyezett jut a párizsi negyeddöntőbe.

A világbajnokság középdöntőinek első fordulójában, csütörtökön, Mikulás napján ismét pályára lép a magyar nőikézilabda-válogatott. Az ellenfél az a lengyel csapat lesz, amely meglepetésre Tunézia és Kína legyőzése mellett alaposan megszorongatta Romániát a csoportkörben, de amely ellen az utóbbi időben kifejezetten jól ment nekünk. Együttesünk legutóbb, az augusztusi Pannon-kupán 18, a tavalyi Eb-n 16 gólos győzelmet aratott.

Nehéz meccsen sikerült a döntetlen!

HAJRÁ MAGYAROK!

A gólszerzők: Görbicz 8/2, Tóth 8, Kovacsicz 5, Vérten 3, Mehlmann 3, Ferling 2, Szamoránsky 2, Szűcs 1, Szucsánszki 1, illetve Itoua 5, Leroy 3, Donguet 2/1, Bassarila 2, Menet 2, Assiana 2, Bouangoli 1, Mavoungou 1, Kibamba 1, Okoye 1

7 méteresek: 3/2, illetve 3/1

kiállítások: 10, illetve 6 perc

piros lap: Hornyák (45.)

Németh András szövetségi kapitány csapata vasárnap nehezen nyert 35-31-re Japán ellen, míg a kongóiak sokáig jól tartották magukat az esélyesebb spanyolokkal szemben, majd kikaptak 29-24-re. Pálinger ezen az összecsapáson játszott 200. alkalommal a nemzeti együttesben.

Tóth révén 3-1-re vezetett a magyar együttes, de nem roppant meg korán az afrikai gárda, hanem egyenlített. 3-3 után már jobban védekezett az esélyesebb magyar válogatott, és beindult a henger. A 12. percben már 8-3 volt az állás, és időt kért a kongóiak román kapitánya, Gheorge Ionescu. A harcias rivális megszakítás nélkül háromszor volt eredményes, és felzárkózott 9-6-ra. Görbicz duplával válaszolt, majd Kovacsicz is belelendült, négyszer köszönt be, míg a félidőt a sokat vállaló Tóth sikeres bombája zárta.

A szünet után azonnal kétszámjegyű lett a különbség (19-9). Még emberhátrányban is sikerült növelni az előnyt, pedig több cserejátékos is pályán volt már ekkor. Hornyák és Borbás együttes kiállítása alatt, majd utána csökkentette tetemes hátrányát az afrikai válogatott, miután megszakítás nélkül hét gólt dobott, és 21-10-ről 21-17 lett. Ráadásul Görbicz büntetőt rontott, majd reklamálásért kétperces büntetést.

Németh András visszahozta kezdőcsapatát, majd időt kért, és ingerülten elmagyarázta: mit kér a játékosoktól. A gárda 12 perc szünet után talált be ismét, ám negyedórával a vége előtt Hornyák megkapta harmadik kiállítását is, így piros lapot mutattak fel neki.

A végjátékra már alaposan elfáradtak a kongóiak, sok volt már a hiba. Lassan visszaállt a jelentős különbség (56. perc: 30-20), ami a lefújásig tovább nőtt.

Mérges voltam, mert nem koncentráltunk végig. A második félidő nem tetszett, még jó, hogy a hajrára összekaptuk magunkat. Remélem, valamennyi játékos felnő a feladathoz, és megpróbálok mindenkit tűzben tartani a folytatás miatt - mondta Németh András szövetségi kapitány.

Világbajnok kézisek fogtak össze Deckarmért

"Világbajnokok egy világbajnokért" mottóval szinte a teljes német férfikézilabda-válogatott pályára lépett vasárnap este a saar-vidéki Saarbrückenben azon a jótékonysági mérkőzésen, amelyet a német kézilabdasport legendás alakjának számító, s csaknem harminc évvel ezelőtt egy magyarországi kupameccsen életveszélyesen megsérült Joachim Deckarm megsegítésére rendeztek.

Heiner Brand edző vb-aranyérmes csapata három játékos kivételével teljes létszámban felvonult, hogy megmérkőzzön a tartomány válogatottjával, s a befolyt több mint 100 ezer eurót a ma is rendkívül népszerű és szeretett "Jo" számára ajánlották fel.

Joachim Deckarm 24 évesen az 1978-ban világbajnokságot nyert német kézilabda-válogatott csapatkapitánya volt, és a világ legjobb játékosának is megválasztották. 1979. március 30-án a tatabányai betonpályáján azonban kettétört a karrierje. A Gummersbach tagjaként jött Magyarországra, ahol KEK-elődöntőt játszott a Tatabányai Bányász csapata ellen.

A mérkőzés egyik pillanatában szerencsétlenül ütközött Pánovics Lajossal, és beütötte fejét a betonpályába. A kórházban megállapították: kettős koponyatörést szenvedett, és egy 10 cm-es repedés keletkezett az agyhártyáján. 131 nap után ébredt fel a kómából. Ekkor kezdődött Deckarm reménytelennek tűnő harca, hiszen újból kellett tanulnia beszélni, olvasni, írni, enni, egyszóval újból élni. Pánovics abbahagyta a sportpályafutását, többé nem kézilabdázott.

A német sportoló tolószékhez kötött, a beszéd immár némelyest megy, de a szavakat csak rendkívül nehezen érthetően tudja kipréselni magából. Az 53 éves Deckarm ma szülővárosában, Saarbrückenben egy gondozó otthonban él.

Deckarm egyébként tolószékében édesanyjával együtt ott volt a tribünön a vasárnap esti jótékonysági mérkőzésen. Mint ahogy ott volt a téli világbajnokság nyitómérkőzésén is, s a közönség felállva ünnepelte őt.

Joachim Deckarm ma is "kedvenc". Nem csak azért, mert az 1978-as világbajnoki döntőn az oroszok ellen hat gólt dobott, amit soha nem felejtenek el neki, de nem is szánalomból, mert Deckarm "kikötötte", hogy abból nem kér. Hanem azért, mert ma is tisztelik őt a páratlan kitartásért és akaraterőért, amely 131 napos kóma után szinte a halálból hozta vissza őt, s a "talpra állásban" segítette.
/Origo/

A magyar női kézilabda-válogatott első csoportmeccsén 35-31-re nyert Japán ellen a franciaországi világbajnokságon.

HAJRÁ MAGYAROK!!!!!