Itt vagyTartalom / Az óvodásnak is kötelező lesz a személyi

Az óvodásnak is kötelező lesz a személyi


Beküldte detto - Ekkor: 2013 February 24

Az idei évtől az iskolai, óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyermek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell - hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal.

A hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium 2012. augusztus 31-i, 20/2012. számú rendelete szerint az óvodába és az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Amennyiben a 14 év alatti gyermek nem rendelkezik a fenti okmányok egyikével sem, a szülőnek a gyermek személyes megjelenésével kell igényelnie kell az igazolványt.

A személyi okmány igényelhető bármely járási hivatal okmányirodájában, 14 éven aluli gyermek esetén lehet kérni az önkormányzatok jegyzőjénél is.

A rendelet szerint a szülő a tanköteles gyermeket március 1-je és április 30-a között köteles beíratni a lakóhelye szerinti vagy a választott iskola első évfolyamára.

A beiratkozás idejéről a kormányhivatalnak közleményt vagy hirdetményt kell közzétennie a beiratkozás első napját megelőzően legalább harminc nappal - írta közleményében a kormányhivatal.
MTI

Húszezerrel több elsős kezdheti meg az általános iskolát szeptembertől a megváltozott tanköteles korhatár miatt.
A 2012 szeptemberében életbe lépett új köznevelési törvény értelmében ezentúl az augusztus 31-éig hatodik életévüket betöltő gyermekeknek iskolába kell menniük. Eddig a május 31-e előtt születettek kezdhették meg az iskolát, és a szülő kérésére maradhattak még egy évet az óvodában. Az új törvény értelmében az iskolaérettség kérdésében már nem ők, hanem az óvoda vezetője dönthet, aki vitás helyzetben kikérheti a nevelési tanácsadó véleményét. Ha az ott dolgozó pszichológusok szerint nem érett a gyermek a kezdésre, az iskola nem veheti fel.

Az iskolaérettségi vizsgálatok jellemző ideje február-március, hogy még a jelentkezési határidő előtt kiderüljön, menjen vagy maradjon a gyermek. Ilyenkor azonban még fél év van a tényleges iskolakezdésig, így ha a pszichológus olyan problémát lát, amely fejleszthető addig, akkor javasolhat ilyen megoldást is; vagy komolyabb probléma esetén olyan iskolát, ahol folyamatos fejlesztésben lehet része.

A rendszer működését egy másik korhatár-változás is befolyásolhatja, igaz, húsbavágóan csak 2014 szeptemberétől. Akkortól ugyanis is életbe lép a köznevelési törvény egy másik passzusa, miszerint a jövőben - az eddigi 5 helyett - már 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda, legalább napi négy órában. A jelenleg országos szinten 91 százalékos kihasználtsággal működő óvodai hálózatban így nem lesz mindegy, hogy egy 6 éves foglalja-e tovább az óvodában a helyet.