Itt vagyTartalom / Hétfőn még lefújhatják a sztrájkot

Hétfőn még lefújhatják a sztrájkot


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 18

Egyre több szakszervezet csatlakozna a munkabeszüntetéshez.

Sztrájkolnának a tanárok, vasutasok, volánosok, és ferihegyi dolgozók. Csak néhány példa, akik csatlakoznak a szerdára tervezett munkabeszüntetéshez. Hétfő délben lesz az utolsó egyeztetés, akkor még le tudják fújni a sztrájkot. A szakszervezetek pontosan nem tudják, hogy hányan nem veszik fel a munkát, úgy becsülik, hogy országszerte több 10 ezren.

Csak a szülők aggódnak a szerdai sztrájk miatt. A debreceni játszótéren senki sem tudja, hogy a gyerek iskolájában lesz-e sztrájk.

A sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg. Azt mondják, rábízzák a tanárokra, hogy tartanak-e órákat. Szerintük több száz iskolában lesz sztrájk szerdán. Van ahol egy órás lesz, van ahol 6. A szülőket előtte tájékoztatni kell, a gyerekekre pedig azok a tanárok vigyáznak, akik nem sztrájkolnak.

„Itt a fenntartónak a felelőssége, hogy ha nagyon nagy egy intézményben a sztrájkkészültség, akkor egy másik iskolát jelöljön ki a gyerekek felügyeletére” – mondta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A tanárokon kívül sztrájkolnának például orvosok és nővérek, vegyipari illetve energiaipari dolgozók.

Békéscsabán egyelőre sehol sem hirdetik, hogy szerda reggel megállhatnak a volánbuszok. Békés és Vas megyében reggel 6 és 8 óra közé terveznek sztrájkot. A vasúti dolgozók pedig reggel 6 és dél közé időzítették a munkabeszüntetést, de Ferihegyen is lesz sztrájk 6 és 8 óra között.

„Természetesen ettől eltérő is lesz, a helyi szakszervezetek is csatlakoznak hozzánk. Például a Rába gyárban a délutáni műszakváltáskor is lesz sztrájk” – mondta Gaskó István a LIGA Szakszervezetek elnöke.

A szakszervezetek úgy becsülik, országszerte több tízezren nem fognak dolgozni. Kiállnak például a korkedvezményes nyugdíjért, vagy az egybiztosítós-rendszerért. Az elégséges szolgáltatásról mindenhol érdeklődni kell, azaz például, hogy reggel melyik busz indul el.

Legutoljára az autóvezető-oktatók jelentették be, hogy sztrájkolni fognak, szintén szerdán. Hétfőn délben lesz az utolsó egyeztetés a szakszervezetek és a kormány között. Ha megállapodnak, akkor lefújják a sztrájkot, ha nem, akkor mindenképpen megtartják.

A BKV kommunikációs igazgatója szerint a munkabeszüntetést csak egyes szakszervezeti vezetők szorgalmazzák, azok, akik augusztusban is sztrájkra buzdítottak.

Regőczi szerint nincs jogalapja a sztrájknak, így bírósághoz fordulnak. Az egyeztetések hétfőn is folytatódnak.

(hírTV)