Itt vagyTartalom / Aggódó rokonok miatt néznek üveggömbbe a rendőrök

Aggódó rokonok miatt néznek üveggömbbe a rendőrök


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 16

A rendőrség állandó szakértői nem lehetnek a látnokok, de bizonyos ügyekben - általában rejtélyes eltűnéseknél - figyelembe vehetik szavukat. Még akkor is, ha véleményük semmit nem bizonyít. Általában azért hallgatják meg őket, mert minden lehetséges információnak utána járnak, hogy az aggódó hozzátartozókat megnyugtassák. A látók között nagy a rivalizálás, egyikük egyenesen azt állítja, hogy Magyarországon eddig egyedül ő segített bűnügyeket megoldani. Állítólag filmszerűen peregnek előtte a bűnügyek jelenetei, de a gyilkos nevét megmondani nem tudja.

"Már gondoltunk rá, hogy megkeresünk egy látnokot" - mondta utolsó kétségbeesésében egy fiatalember, aki hirdetésekben keresi eltűnt édesapját. Az 52 éves Szabó Gábor augusztus 21-én ment le XIII. kerületi lakásuk közelébe autót szerelni, de soha nem tért haza, családja azóta se tud róla semmit. Az autó megvan, a férfi benne hagyta a forgalmit, sőt a mobiltelefonját is. A gyerekeivel és feleségével élő ember állítólag semmi jelét nem adta annak, hogy el akarja hagyni a családját. Fiának elmondása szerint egyre reménytelenebbül hívogatják rendőrségi előadójukat, mert a rendőrök mindeddig semmilyen érdemi információval nem tudtak szolgálni.

A látók, látnokok megkeresése az ehhez hasonló rejtélyes eltűnések, valamint a gyilkossági ügyek kapcsán merül fel leggyakrabban. Sokan feltételezik, hogy egy-egy konkrét ügyben még a rendőrség is igénybe veszi őket. A rendőrség azonban állítja: maguk sosem keresik a kapcsolatot a látókkal, hanem az ügyben érintettek rokonai fordulnak az állítólagosan különleges képességekkel rendelkező emberekhez. Ha pedig már a család bevonta a látót, általában a rendőrök sem hagyják figyelmen kívül véleményét, már csak azért sem, mert ezzel is jelezni akarják az aggódó családtagoknak, hogy mindent megtesznek a nyomozás sikere érdekében.

A tényezők egyike

A több mint két hónapja eltűnt Panda becenevű kétéves kislány ügyében két látnok is felajánlotta szolgálatait a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányságnak. "Nem utasítottuk vissza őket, ugyanúgy, mint ahogy az önkénteseket sem küldtük el, akik részt vettek a környék átfésülésében" - mondta Dobi Tamás, a megyei kapitányság sajtóreferense. Leellenőrizték a látók állításait, de azok sem vitték közelebb a nyomozókat az eltűnt kislányhoz. Azt nem akarta elárulni, hogy a látnokok mit mondtak a kislányról, aki azóta sincs meg, csak annyit mondott, hogy nagy eltérés nem volt a két látó állításai között.

Az Országos Rendőr-főkapitányság gyakorlata is az, hogy ők maguk nem fordulnak látnokokhoz, de nem is utasítják vissza megfontolás nélkül a tőlük származó információkat. Előfordul, hogy egy-egy nehéz ügyben támpontot nyújthatnak, vagy ha például több lehetséges forgatókönyv merül fel egy bűncselekmény kapcsán, akkor az egyik verzió mellett szóló tényezők között lehet a látnok információja - mondta Szomor Sándor, az ORFK kiemelt főreferense. Hivatalos szakértőként azonban nem alkalmazhatnak látnokot, és a bizonyítékok között sem számít a látnok szava. "És nem is tudnánk fizetni a szolgálataikért" - mondta Szomor annak alátámasztására, hogy hivatalos együttműködés nem lehetséges a rendőrség és a látnokok között.

Sok az önjelölt

A látók rendszeresen megkeresik a rendőrséget, nem csak a sajtóban időnként feltűnő ismertebb arcok, náluk jóval többen gondolják azt, hogy különleges képességeik vannak. "Sorba állnának a kapuknál, ha dolgozhatnának nekünk" - mondta Szomor. Az ORFK főreferense szerint sok kollégájának egybehangzó a véleménye, hogy a látók információi mindeddig sokat nem lendítettek egyik nyomozáson sem.

Egy [origo] által megkérdezett jós ezt másképp tudja: szerinte ő volt eddig az egyedüli látó, akinek valódi segítséget sikerült nyújtania a rendőrségnek. Nem szokott önjelölt lenni, általában családtagok keresik fel és később a nyomozók is hitelt adnak a szavának - állítja. "Kártyát vetek, majd az események filmszerűen pörögnek le előttem, például látok egy férfit, akit fejbe lő egy másik férfi, de azt nem tudom megmondani, hogy a gyilkos kicsoda, hogy hívják. Jós vagyok, nem nyomozó" - mondta és felajánlotta a cikk szerzőjének is, hogy szívesen látja magánál egy jóslásra.

A sorozatok és a valóság

Külföldön már több rendőrség is arra kényszerült, hogy hivatalos állásfoglalásban közölje: nem működik együtt látókkal. Az ausztrál rendőrségnek például egy filmsorozat miatt kellett így tennie, a sorozatban ugyanis egy látnok oldott meg nehéz bűnügyeket és a film miatt sokan azt gondolták, hogy ez így mehet a valóságban is.

A brit rendőrségnek ugyanakkor van egy listája olyan látókról, akiknek a segítsége hasznosnak bizonyult és a Scotland Yard már többször elismerte, hogy látókkal működött együtt bizonyos gyilkossági esetek és eltűnések felderítésekor. Amerikában viszont még sosem ismerték el, hogy hathatós segítséget kaptak volna látóktól: egy 1993-as kutatás szerint a kapitányságok egyharmadánál előfordult már látnokok meghallgatása, de később kiderült, hogy a tőlük kapott információ nem vitte előre a nyomozást.

/Origo/

Érdekes téma. Ma este ezzel foglalkozik a

Discovery Channel

21:00

Bűnügyi médiumok (ism. sor.) - Margie Calciano
21:30

Bűnügyi médiumok (ism. sor.) - Rachel Domas
22:00

Szellemjárás (dok. sor., 13. rész)
23:00

Szellemjárás (dok. sor., 7. rész)