Itt vagyTartalom / Tévhitek a másnapossággal és az alkoholfogyasztással kapcsolatban

Tévhitek a másnapossággal és az alkoholfogyasztással kapcsolatban


Beküldte ufo - Ekkor: 2008 February 14

A teli gyomorral fogyasztott alkohol nem szívódik fel? Másnaposság ellen legjobb a ráadás? A terhes anyák fogyaszthatnak szeszes italokat? Cikkünkben a másnapossággal és az alkoholfogyasztással kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és kérdéseket gyűjtöttük össze, de azt is megtudhatjuk, mit tehetünk azért, hogy ne alakuljanak ki vagy csökkenjenek a panaszok egy átmulatott éjszaka után.
A másnapossság okai, következményei

Ajánló

Az [origo] egészség életmód aloldala

Részletesen a mértékletes ivásról

Tippek újévi másnaposság ellen

Hajlamosak vagyunk többet inni, ha dohányzunk is
Korábban

Miért kerülünk nyáron könnyebben spicces állapotba?

Alkoholizmushoz vezethet a fiatalkori ivás

A mérsékelt alkoholfogyasztás is ronthatja a férfiak életesélyeit

Megelőzhető lesz a depresszió, az alkohol- vagy drogfüggőség?
A szakemberek egybehangzó véleménye szerint akkor beszélünk másnaposságról, ha a megivott alkohol szintje meghaladta az 50 grammot, ami mintegy 2,5 üveg sörnek, vagy 1,5 deci tömény italnak felel meg. Általában az alkoholfogyasztás abbahagyása után több órával kezdenek jelentkezni a tünetek, amikor a véralkoholszint süllyedni kezd, és legtöbbször annak nullára csökkenésekor a legsúlyosabbak. Ekkor már nem lehet alkoholt kimutatni a szervezetben, ám megfigyelhetőek az alkohol lebomlásának következményei: a lassult reakcióidő, a koncentrációzavar és a szédülés. Ezenfelül elmondható, hogy ebben az állapotban csökken a vércukorszint, vízhiányos állapot alakul ki, mely maga után vonja az agy és az izmok csökkent működését is, így fejfájás, hányinger, hányás, szomjúság, szájszárazság, remegés, szédülés, fáradtság, izomgörcs is kialakulhat. Gyakori kísérőjelenség még a teljesítőképesség hirtelen visszaesése és az észlelés vagy a térlátás képességének megváltozása - természetesen kedvezőtlen irányba -, valamint olyan más tünetek kialakulása, mint a kórosan szapora szívverés, illetve a vérnyomás megváltozása, melyeket a másnaposságtól szenvedő nem feltétlenül észlel. A kialakult tünetek súlyossága az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és az egyéni érzékenységtől függ.

Csak az alkohol felelős a kellemetlen tünetekért?

A másnapossággal járó tüneteknek több oka is van, de általánosságban elmondható, hogy - a tévhitekkel ellentétben - ennek csak egy részéért az alkohol a felelős. Az etilalkohol közvetlenül a felszívódása után ugyanis dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, valamint fejfájáshoz vezet. Az etanol a máj méregtelenítő működése során azonban az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Túlzott alkoholfogyasztás esetén azonban a keletkező acetaldehid sokkal lassabban bomlik le, így túlzottan felhalmozódhat a szervezetben. Ez az anyag pedig a sejtekre nézve mérgező hatású, így a szinte valamennyi szervet érintő toxikus hatásért ez a vegyület tehető felelőssé. Tartós alkoholfogyasztás esetén a felhalmozódó acetaldehid elsősorban a májsejtekre fejt ki mérgező hatást, és ezért hosszú távon a máj gyulladásos és daganatos megbetegedéseinek kialakulását okozhatja.

Miért könnyű leitatni a nőket?

A nők nagy részének májsejtjeiben csak korlátozott mértékben található meg az aldehid-dehidrogenáz enzim, így a csökkent mértékű alkohollebontás következményeként a nők szervezetében nagyobb és hosszabb ideig tartó véralkohol-koncentráció alakul ki a szeszes italok fogyasztása után. Ennek következtében ugyanannyi alkohol egy nőnél sokkal jobban növeli a reakcióidőt, és sokkal erősebb dekoncentrációs tüneteket (mozgáskoordináció romlása, szédülés, imbolygás, rosszabb esetben tántorgás) okoz, mint egy férfinál. További kutatások szerint, ha egy azonos testsúlyú nő és férfi azonos mennyiségű szeszes italt fogyaszt el, akkor a nőnél háromszor annyi alkohol szívódik fel, mint a férfinál. Ezenfelül a nők esetében az alkohol hatását felerősítheti, hogy általában kisebb testsúllyal rendelkeznek, mint a férfiak, amely tényező szintén megkönnyíti az alkohol felszívódását.

A terhes nők ne fogyasszanak alkoholt!

A terhesség alatti alkoholfogyasztás a megszületendő gyermekben magzati alkoholszindrómát hozhat létre, mely növekedésbeli visszamaradottsággal, arcrendellenességekkel, központi idegrendszeri- és magatartászavarokkal jellemezhető. Kevésbé gyakran az ízületek helyzete és működése is kóros lehet, illetve szívfejlődési rendellenességek is kialakulhatnak. Mivel a kórkép kialakulásához szükséges alkoholmennyiség nem ismert, a szakértők szerint a terhes nőknek tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól.

Miért nem tudják lebontani a kelet-ázsiaiak az alkoholt?

Sok ázsiai és dél-amerikai népcsoport szervezetéből örökletes módon hiányzik az aldehid-dehidrogenáz egy izoenzimje, ami az acetaldehid lebontását végzi a szervezetben. Egy ilyen páciens májában az aldehid átalakításának képessége a normál értéknek csak mintegy egyharmada, így ezen a mintegy 1 milliárd emberen már kisebb mennyiségű alkohol - ez a megfigyelések szerint nagyjából egy pohár sörnek felel meg - elfogyasztása után egyértelmű részegségi tünetek, valamint heves szívdobogás, fejfájás és rosszullét léphet fel. Legszembetűnőbb tünetéről, a bőrpírról ezt a túlérzékenységet, illetve összeférhetetlenséget "flushing-szindrómának" nevezik.

Megelőzési tanácsok a másnaposság kialakulása ellen

* Amennyiben az este folyamán alkoholt fogyasztunk, lehetőleg jó minőségű és egyféle típusú szeszes italt válasszunk!

* Semmiképpen se igyunk alkoholt éhgyomorra!

* Tudatosan próbáljuk meg csökkenteni a bevitt alkohol mennyiségét, figyeljünk arra, hogy a parti idején a szeszes italok mellett egy-egy pohár szénsavmentes üdítőt vagy vizet fogyasszunk! A mértékletes alkoholfogyasztáshoz tanácsokat korábbi cikkünkben kaphat.

* Amennyiben megtehetjük, igyekezzünk megfelelő időben hazaérni a rendezvény után, mert egy kiadós alvás részben enyhítheti a másnaposság tüneteit!

* Már hazaérkezéskor és rögtön ébredés után pótoljuk megfelelő mennyiségű ásvány- vagy csapvízzel az alkohol vizelethajtó tüneteit!

* Ébredés után jó hatású a frissítő fürdő, javítja a keringést a váltott vízhőmérsékletű zuhany!

* Napközben többször mossuk le arcunkat, végtagjainkat hideg vízzel!

* Másnap, ha tehetjük, semmiképpen se végezzünk megterhelő fizikai munkát, azonban a friss levegőn sétáljunk egyet!