Itt vagyTartalom / Pici haladékot kaptak a trabantosok

Pici haladékot kaptak a trabantosok


Beküldte detto - Ekkor: 2008 January 07

Újabb négy év haladékot kaphatnak a Trabantosok. Elvileg idén már csak azok a kétüteműk járhatnának, amelyekbe katalizátort szerelnek. Azért kértek haladékot a minisztériumtól, mert a kocsik átalakítása négy-ötszörösébe is kerülhet annak, mint amennyit az autó ér. Márpedig Trabantot vagy Wartburgot ma már szinte csak kispénzű családok és nyugdíjasok használnak

A nagyobb városokban már csak hosszas keresgélés után lehet kétütemű autókra bukkanni. Trabantot, Wartburgot már csak kevesen használnak. Feltehetőleg azért, mert egy rendelet szerint januártól már csak azok járhatnának, amelyikbe katalizátort szerelnek. Ezek az autók ugyanis a többinél sokkal jobban szennyezik a levegőt, ezt csökkenti a katalizátor.

A műszer azonban a beszereléssel és a papírmunkával együtt 90-100 ezer forintba kerül, egy jobb állapotú kétütemű viszont már nem ér többet 20-30 ezernél. "Ki fog ezek után beruházni ilyen járművekre?" - tette fel a kérdést a Híradónak a Trabant-Wartburg Klub elnöke, aki szerint az átalakítás legfeljebb már csak a hobbiautósoknak éri meg, a szegényebb családoknak biztosan nem. Ráadásul az elmúlt öt évben nagyjából a negyedére csökkent a kétütemű autók száma. Muczán Gábor azt mondta, "olyan kis arányban beszélünk itt már környezetszennyezésről, hogy úgy érezzük, ez a rendelet már nem lenne megoldás erre a kérdésre".

A klub ezért kérte a közlekedési tárcát, hogy a szigorítást törölje el. Úgy tudjuk, a minisztérium ragaszkodik a katalizátorok beszereléséhez, de nem azonnal, így fontolóra vették a halasztást. A terv szerint 4 évvel tolják el a határidőt, vagyis 2012-ig maradhatnak a Trabantok.
(hirado.hu)