Itt vagyTartalom / Napokig jégpálya maradhat az ország - előrejelzésünk

Napokig jégpálya maradhat az ország - előrejelzésünk


Beküldte detto - Ekkor: 2008 January 07

Jöhet eső, jöhet hó, és fagypont körüli hőmérséklet.

Bőségesen eshet csapadék a következő napokban. Mivel a levegő hőmérséklete fagypont körül alakul, változatos formában juthat ki az égi áldásból. Éjszakánként keményen fagyni fog, vagyis napokra jégpályává változhat az ország. Prognózisunk csütörtökig.

Budapesten mínusz öt fok lehet az éjszaka havazással, déli-délkeleti széllel. Holnap napközben a BBC World Weather előrejelzése szerint legfeljebb nulla fokig emelkedhet a hőmérséklet, havazás továbbra is várható, a szél eláll. Kedden akár a napot is láthatjuk néhány órára, plusz egy, mínusz hat fok között változik majd a hőmérséklet. A hét közepére viszont visszatér a csapadék, ráadásul napközben sem lesz melegebb mínusz egy foknál, éjszaka mínusz négyig hűlhet a levegő.

Az ország keleti részén picivel jobb idő várható, kevesebb csapadékkal. Az éjszaka nulla fokra hűlő levegő hőmérséklete semmit nem emelkedik napközben, hétfő éjjel viszont mínusz ötig eshet majd. Kedden mínusz egy, mínusz hét, szerdán-csütörtökön nulla, mínusz három fok várható. Csapadék viszont nem lesz, sőt akár napos időszakok is jöhetnek csütörtökig, amikortól azonban ismét havazás kezdődhet.

Nyugati megyéinkben holnap a napsütéstől a havazásig minden előfordulhat, miután a ma éjszakai mínusz öt fokot követően holnap plusz háromig emelkedhet a hőmérséklet, hasonló idő várható napközben kedden is, de már csapadék nélkül. Éjszakára mínusz egy, mínusz három fokig hűlhet a levegő. Szerdán és csütörtökön már napközben is legfeljebb fagypont körül alakulnak a maximum értékek, a hét második felére még köd is nehezítheti a közlekedést.

Szintén többször (legnagyobb eséllyel kedden és csütörtökön) lehet köd a Dunántúl középső részén. A ma esti hideg éjszaka után (mínusz hat fok) a következő napokban nappal sem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé, így a csapadék legvalószínűbb formája a hó lesz, ami a kemény (akár mínusz hét fokos) éjszakai fagyok idején lefagyhat az útra.

Kellemetlen, ködös, esős, havas idő lesz déli megyéinkben is. Napközben mínusz egy, mínusz két fokos lehet csak a levegő, ami éjszakára mínusz hatig hűlhet. A köd várhatóan kedden és csütörtökön keseríti meg az autósok életét - a közbeeső napokban a változatosság kedvéért pedig a csapadék.

(Forrás: BBC Weather Centre)