Itt vagyTartalom / Tíz éves a Kárpátia Zenekar

Tíz éves a Kárpátia Zenekar


Beküldte buborék - Ekkor: 2013 September 05

Kárpátia zenekarKárpátia zenekar

Az egyik legnépszerűbb hazai nemzeti rockzenekar a Kárpátia zenekar 2003-ban alakult három fővel: Petrás János, Csiszér Levente, Bankó Attila, majd hamarosan csatlakozott a zenekarhoz Bíró Tamás és Galántai Gábor. 2011-ben két zenészt, Csiszér Leventét és Bíró Tamást  Bäck Zoltán és Szíjártó Zsolt  váltotta fel.

Az az internet segítségével népszerűvé váló zenekar kezdetben nem akart koncertezni, de a sikereknek köszönhetően 2004-ben már élő koncertet adtak. Jelenleg évi száz koncerttel lépnek fel a történelmi Magyarország településein. Az elmúlt tíz év alatt a Kárpát medencében közel ezer koncerttel örvendeztették meg népes rajongó táborukat.

Dalaik általában a hazafiságról, magyarságról, hazaszeretetről szólnak. A nemzeti öntudatra és büszkeségre utaló dalaik között találunk nép- és műdal feldolgozásokat („Hol vagytok székelyek”, Megállj holló”- „Hazám, hazám”, „Pató Pál úr”, „Góg és Magóg”); katonadalokat („Magyarország katonái”, „Ugye gondolsz néha rám”, Doberdo”, Menetel a század”); himnuszokat („Székely himnusz”, „Szózat”, Csángó himnusz”); történelmi eseményekhez kapcsolódó dalokat („Az utolsó szó jogán”, „Rongyos gárda”, „Civitas fortissima”, „Neveket akarok hallani”).
Mindemellett vannak szórakoztató dalai mint a „Három bika”, „Sok a horgász, kevés a hal”, „Pálinka”, „Nyakas a paraszt gazda”, „Bordal”. ( A teljesség igénye nélkül.)

A zenekar által feldolgozott régi magyar dalokat és saját számaikat gyakran irredentának, nacionalistának bélyegzik, ezért cenzúrának, vagy öncenzúrának köszönhetően a hivatalos médiában szinte elvétve hallhatjuk őket. A szerkesztőknek, riportereknek az együttes problémát jelent, így hát mellőzik őket.
Mindezek ellenére 2013. március 14-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatát adta át a Kárpátia zenekar vezetőjének, Petrás Jánosnak. (Igaz, az átadást követően felröppent olyan hír-álhír is, hogy az EmMi a népzenét játszó Kárpátia Folkműhelyt szerette volna kitüntetni, de adminisztrációs hiba miatt a Kárpátia zenekar kapta meg a díjat. A minisztérium ezt cáfolta.)

A zenekar megalakulásának évében két lemezt adott ki, majd azt követően minden év augusztus 20-án megjelent egy új lemezük. Eddig tizenöt lemezt jelentetett meg a zenekar, melyből kettő átdolgozás (szimfonikus és népzenei), egy pedig válogatás lengyel rajongók részére.
A zenekar eddig klipeket nem csinált, az internetre felkerült dalaihoz rajongói készítettek videó összeállításokat. Az idén megjelent -„ A száműzött” című albumukhoz tíz éves fennállásuk tiszteletére három videoklipet forgattak.

Az együttes zenéjének célja, hogy a dallamos rockzene ne csak szórakoztasson, hanem tanítson, és neveljen is a haza iránti elkötelezettségre.

Foto forrása:
http://karpatia.lapunk.hu/

Lejegyezte:
Buborék