Itt vagyTartalom / MIÉRT BETEG A MAGYAR FOCI?

MIÉRT BETEG A MAGYAR FOCI?


Beküldte detto - Ekkor: 2007 December 07

A lakosság többsége egy forintot sem adna a sportágnak

A megkérdezett polgárok többsége keveset, vagy egyáltalán nem adna állami közpénzekből támogatást a hazai „profi” labdarúgás céljaira. A tanulók 56%, a férfiak 63%, a nők 70% és a nyugdíjasok 72% fordítana minél kevesebbet az egykor nemzeti sportként emlegetett focizásra. A válaszolók kétharmada egyáltalán nem támogatná anyagilag /központi vagy önkormányzati büdzséből/ ezt a máshol igen népszerű sportot.

Az 1038 megkérdezett 36 százaléka szerint a magyar labdarúgáson már anyagi források bevonásával sem lehet segíteni, hiszen az oda befizetett hatalmas összegek -akár egy feneketlen kútban-, nyomtalanul eltűnnek. A lakosság egyharmada (33%) amondó, hogy a jelenlegi katasztrofális helyzetért az MLSZ és a klubok vezetői, míg 23 százalék szerint maguk a játékosok felelősek. Érdekesség viszont, hogy a politikusok, az edzők és a befektetők felelősségét mindössze csak 20 százalék jelölte meg az elhúzódó válság okaként. –ismerteti az adatokat a Tárki felmérése.

ÚDK vélemény: A gyerekek számára alapított fociakadémiák mellett, az ingyenes tömegsport állami rangra emelése igen fontos feladat lenne. A pénzügyi visszaélések és a korrupció felszámolása érdekében átmenetileg fel kellene számolni a jelenlegi pénznyelő „profi” labdarúgást, és vissza kellene térni az amatőr bajnokságok megrendezéséhez! (Van rá példa máshol is! Izland amatőrjei most is sokkal jobbak, mint mi!) A labdarúgástól elvont közpénzeket viszont át kellene csoportosítani a nemzetközi eredményeket felmutató sikersportok irányába! Sokan azt állítják, hogy olyan az ország, amilyen a focija. Azt mondják, ahol nincs nemzettudat, ott rendes foci sem alakulhat ki. Ezt a súlyos felelősséget ne tegyük egy sportág nyakába! A nemzet önbecsülése mindenkor előbbre való -mint a most már szinte kizárólag üzleti célokat szolgáló-, labdarúgás.

ÚDK

Cimkék