Itt vagyTartalom / Ha nem fizet, elsötétülhet a tv-képernyője

Ha nem fizet, elsötétülhet a tv-képernyője


Beküldte detto - Ekkor: 2013 March 28

Aki takarékossági okokból a közeljövőben azt tervezi, hogy lemondja a tv-előfizetését, és a továbbiakban megelégszik az ingyenes adásokkal, az könnyen koppanhat.

Még az idén, két lépcsőben átáll az ország a digitális tévézésre. Mint írtuk, aki ma hagyományos tető- vagy szobaantennával nézi az ingyenes televízióadásokat (M1, RTL Klub, TV2), annak mindenképpen a zsebébe kell majd nyúlnia.

Ahhoz, hogy ők az átállás után is havidíj nélkül tudjanak tévézni, vagy set-top boxot kell vásárolniuk (ennek segítségével a hagyományos tévékészülékekkel is fogható a digitális adás), vagy egy olyan új tévét, amelyben már van jelátalakító.

Ehhez a rászorulók kaphatnak csak segítséget. Rászorulónak az számít, aki a Magyar Államkincstártól (MÁK), az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól (ONYF) vagy a települési önkormányzattól szociális ellátásban részesül (pl. fht, rendszeres szociális segély, vakok személyi járuléka). Azok a 70 év feletti nyugdíjasok is megkaphatják a támogatást, akiknél az ellátás nem több, mint 57 ezer forint. Őket az ígéret szerint időben meg fogják keresni ahhoz, hogy be tudják adni az ingyenes set-top-box-igénylésüket.

Akiknek ma van tévé-előfizetésük, azoknak nem lesz teendőjük, mert a szolgáltatójuk a havidíj fejében gondoskodik arról, hogy továbbra is fogni tudják az adást.

A havidíjcsomagtól függően jellemzően pár ezer forint. Éves szinten tehát pár tízezer forint kiadást jelent. Ami a mai gazdasági helyzetben sok családot gondolkodóba ejthet, fizessék-e továbbra is a havi fix költséget vagy inkább szabaduljanak meg ettől a kiadástól és ingyenes tévézésre váltsanak.

Ha lemondják az előfizetést, és a televíziójuk nem alkalmas a digitális adás fogására, valamint nem számítanak rászorulónak, akkor azonban ára lesz a havi megtakarításnak. Igaz, csak egyszeri kiadás, nem rendszeres. De vagy a set-top boxot, vagy egy olyan tv-t venniük kell, amellyel az év második felétől fogni tudják az ingyenes adást. És ha erre sincs pénzük, akkor náluk bizony elsötétül a képernyő.

Forrás: Hír24