Itt vagyTartalom / III. CSÁNGÓ NAPOK GYERGYÓCSOMAFALVÁN

III. CSÁNGÓ NAPOK GYERGYÓCSOMAFALVÁN


Beküldte ufo - Ekkor: 2007 November 25

Movember 10-én "CSÁNGÓK ÉS SZÉKELYEK" címmel kerekasztal megbeszélés zajlott a Borsos Miklós Emlékházban, majd a frómószaiak folklór-műsorát tekinthette meg a közönség és táncház zajlott a Köllő Miklós Általános Iskola dísztermében. Az estét állófogadás zárta a Borsos Miklós Emlékházban.

Vasárnap, november 11-én csángó vendégeink a csomafalviakkal együtt magyar nyelvű szentmisén vettek részt a helyi plébániatemplomban.

Szervezők: Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, Köllő Miklós Általános Iskola, Gyergyócsomafalvi Székely Tanács

Támogatók: EUROTRANS Alapítvány, Hargita Megye Önkormányzata, Gyergyószárhegyi Alkotóközpont

Csángók és székelyek

A III. Gyergyócsomafalvi Csángó Napokra kaptunk meghívást ezen a hétvégén, amelyre 29 frumószai gyereket vittünk és Jimyt, a pusztinai furulyás legénykét.
Megérkezésünkkor boldogan tapasztaltuk, hogy egyesével fogadták be családjukba a csomafalvi gyerekek a mieinket, és mire észbe kaptunk volna, már ki-ki vitte, és ment a számára kiosztottal.
Ránk, felnőttekre, komoly dolog várt, hiszen a kerekasztal-beszélgetés: "Csángók és székelyek" címmel volt meghirdetve, mely során megfogalmazódott az egyértelműen közös vélemény, hogy igenis szükség lenne az összefogásra, itt lenne az ideje annak, hogy a székelyek is támogassák, segítsék a moldvai magyarokat. Már csak a földrajzi közelség is jó esélyt nyújt arra, hogy összefogjon e két makacs népcsoport, és közösen próbáljanak gyógyírt keresni a meglevő problémákra.
Boldogan mondhatom, hogy segítőkészségben és jóindulatban igencsak bővelkedtek a csomafalviak, kicsik és nagyok egyaránt, hiszen ajándékokkal, könyvekkel megpakolva, élményekkel tele tértünk haza Frumószára.
Reméljük színpadra lépésükkel méltón zárták a III. Gyergyócsomafalvi Csángó Napokat a frumószai gyerekek.
A csomafalvi pityókás kenyeret, zsírral és piros paprikával, még ma is emlegetik a frumószai gyerekek...
Köszönjük szépen a meghívást!

A kísérő tanárok: Nistor Ilona és Máthé Krisztina

http://www.csango.ro/hu_a068.htm#csomafalvi_napok

Közlemény

2007 november 10 és 11-én, két év kényszerű szüneteltetés után, ismét felcsendült a dal a ”Gyergyócsomafalvi Csángó Napok” keretében. A 32 tagú, zömében iskoláskorú gyerekekből és négy felnőttből álló frumoszai küldöttséget Nyisztor Ilona, Máthé Krisztina és Nyisztor Mihály vezették.

Szombaton délelőtt kerekasztal megbeszélésre került sor a Borsos Miklós Emlékházban, majd a frumoszaiak kulturális műsora, táncház és szentmise szerepelt a programban.

A vasárnapi szentmise, amellett, hogy anyanyelvükön hallgathatták a szentmisét és Ft.Ferencz Antal plébános hozzájuk intézett szavait, maradandó élményt jelentett a frumoszai gyerekeknek, hisz anyanyelvükön énekelhették el Isten szent hajlékában Mária éneküket, (nem vagyunk mi árvák…zengett a csomafalvi templomban) a maguk lelki megnyugvására és a csomafalviak gyönyörűségére.

A kerekasztal résztvevői örömmel nyugtázva a kapcsolatépítés folytatását felhívással fordulnak közösségeikhez:

1. A magyar oktatás megszervezésének kiterjesztése lehetőséget teremtett arra, hogy csángó-székely kapcsolatok, intézményes, közösségek közötti kapcsolatokká alakuljanak. A kapcsolatépítés alapját a gyerekek, családok és kiscsoportos szerveződések között kialakuló közvetlen kötelékekben látjuk.
2. Ezek a kapcsolatok képezik, annak a bizalmi tőkének az erkölcsi hátterét, mely elengedhetetlen a gazdasági kapcsolatok kialakulásához.
3. Tisztelettel szólítjuk meg a székely közösségeket, települési tanácsokat, civil szervezeteket, iskolákat, egyházainkat, keressék a csángóföldi magyar oktatási központokat és kezdeményezzék a kapcsolatépítést.
4. Felhívjuk a székely vállalkozók figyelmét, hogy a csángóföldi települések előnyös piacot jelentenek az élelmiszer és faipari feldolgozó üzemek telepítésére.

Testvérekként, ugyanannak az ősi kultúrának hordozóiként, immár évszázada tartó közös sorsunk viselőiként, nem csak lehetőségünk, de kötelességünk, hogy egymás kezét megfogjuk. Nyújtson kezet gyerek a gyereknek, család a családnak, közösség a közösségnek, intézmény az intézménynek, egyház az egyháznak és nép a népnek.

Gyergyócsomafalva, 2007-11-10

a „Csángók és Székelyek Kerekasztal” résztvevői