Itt vagyTartalom / A kormány méltatlan a Klebelsberg név használatára - mondja az örökös

A kormány méltatlan a Klebelsberg név használatára - mondja az örökös


Beküldte detto - Ekkor: 2013 March 19

Tiltakozik a Klebelsberg név használata ellen az egykori kultuszminiszter unokahúga. Gróf Klebelsberg Éva már többször jelezte a szaktárcának, hogy engedélye és jóváhagyása nélkül bitorolják nevét, de érdemi választ eddig nem kapott, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak tavaly július 16-án címzett nyílt levelében gróf Klebelsberg Éva kijelentette: "a Klebelsberg nevet, sem a gróf Klebelsberg nevet, mint Magyarországon jól használható értékes brandet ne használjátok az engedélyem nélkül. ... Az új szervezet szellemisége (a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - a szerk.) nem gróf Klebelsberg Kunóra, a nagy kultuszminiszterre emlékeztet, inkább egy pedellus-szakszervezet kisstílű végrehajtó szervezetére. Javallom pl. Aczél György nevének használatát az Intézményfenntartó élére!"

Érdemi válasz nem érkezett a tiltakozásra, ezért a Klebelsberg család rangidős tagjaként novemberben már Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez intézte szavait: "... megerősítem tiltakozásom harmadszorra is Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata - korábban MSZP, előtte MSZMP tagi minőségében - nemrég vállalt Klebelsberg intézményfenntartó tartalmi és névhasználati keresztanyasága ellen. Ez méltatlan a Klebelsberg nemzettséggel szemben. Ehhez nem járulok hozzá, mint a család rangelsője."

Végül - minthogy tiltakozása hatástalannak bizonyult -, tavaly az év utolsó napján a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának kancellárjához fordult: "Tisztelt Kancellár úr! Egy feljelentést mellékelek Önnek a Magyar Állam ellen. 2012. december 31-ig egy fél év múltán sem kaptam választ az oktatási államtitkár asszonytól, dr. Hoffmann Rózsától levelemre. A nevemnek, illetve a nevünknek használata az állam által maga az árulás, az emberi jogaink elárulása. Nagybátyám, gróf Klebelsberg Kuno, Magyarország kultuszminisztere iskolákat és egyetemeket épített és nem bezáratta azokat. Kérem, tiltsák meg a Klebelsberg névhasználatot, mivel én megtiltottam akár a Klebelsberg, akár a gróf Klebelsberg név engedélyem nélküli használatát."

Lapunk megkereste gróf Klebelsberg Évát, aki egyben a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány elnöke is. Írásbeli kérdéseinkre adott válaszait teljes terjedelmében közöljük.

STOP: Mi a kifogása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ névviselése ellen?

Klebelsberg Éva: Kifogásom az engedélyem nélküli névviselés. Annak márkanévként, brandként való használata, viselése politikai célokat szolgál.

- Eddig kinek és milyen formában jelezte nemtetszését?

- Nemtetszésem jeleztem Hoffmann Rózsa államtitkárnak, Balog Zoltán miniszternek, Klinghammer István államtitkárnak és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnak.

- Milyen válaszokat, reakciókat kapott?

- Balog Zoltán kabinetfőnökétől, főnöke nevében: "Így akartak emléket állítani a nagy miniszternek."

- Miért fordult az európai testülethez jogorvoslatot keresve?

- 2012. dec. 31-ig nem kaptam tiltakozó nyílt levelemre választ Hoffmann Rózsától.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett az intézmény névviselésével kapcsolatban?

- Tulajdonnév nélküli "Intézményfenntartó", mert senki sem tekinthető a nagy magyar oktatás- és tudománypolitikusok közül Hoffmann Rózsa KIK, és Marekné Pintér Aranka komikus KLIK nevű mamutintézménye szellemi elődjének. A KLIK elnevezést divatba segített Marekné főnökasszony még a helyesírás szabályait sem ismeri: a névből csak a kezdőbetűt használhatjuk rövidítés tagjaként. Ilyen alapon is törlendő a gittegylete. Viszont ilyen általános iskolás helyesírási szabályok ismeretének híján nem bíznék semmilyen EMMI alkalmazottra évente 47 milliárd forintot, a magyar közoktatási rendszer gazdálkodását vezető személyre.

- Milyen oktatáspolitikát tartana méltónak e névhez?

- Az utolsó kérdéshez olvassák el az általunk kiadott "Gróf Klebelsberg Kuno politikai hitvallását", melyből témába vágó részleteket a későbbiekben szívesen küldök, nehogy azt higgyék olvasóik, hogy a vaskalapos államtitkár asszony gróf Klebelsberg Kuno köpönyegéből bújt elő.

/stop/