Itt vagyTartalom / Dohánytermesztés Dányban
Dohánytermesztés Dányban
Dányban egykor a dinnyetermesztés és szőlészet mellett dohánytermesztéssel is foglalkoztak. Magyarországon a 18.század elején kezdődött el a rendkívül munkaigényes dohány termesztése. Kezdetben a kisebb levelű pipadohány-fajtákat termesztették, majd ezeket felváltották a nagy levelű félék: rózsa-szamos, virginia, kerti, gatyás, gatyátlan, kapadohány stb.
A kapásnövények közül a dohány követeli meg a legtöbb munkát és hozzáértést, egész évben munkát ad, de előnyös tulajdonsága, hogy a mezőgazdasági munkacsúcsok idején (aratás, szüret) nem kötött le munkaerőt.
A dohánypalánta nevelését melegágyban, félérett istállótrágya hőkibocsátására építve végezték, vagy a kisebb levelű féléket elkerített hideg ágyban nevelték.
Az elvetett dohánymag 8-10 nap alatt kikelt, majd 4-8 hét alatt olyan magasra nőtt a palánta, hogy ki lehetett ültetni. A betrágyázott, felszántott területen az ültetést megelőzte a kézi sorhúzóval történő sorok kijelölése. Április végén, május elején kezdődött a több napig is eltartó palánta ültetés.
Az ültetők soronként haladtak, általában 3-3 ültető dolgozott együtt. Az egyik a lyukat készítette, a másik ültetett, a harmadik locsolta és betakarta a palántákat. A palánta helyének lazább talajban a kapa élével felfelé fordított fokával ütöttek lyukat, kötöttebb talajban „gyuggatófát” (ültetőbotot) használtak. Ültetés után 4-5 nap múlva az elszáradt palántákat pótolták.
Amint a palánták megeredtek, lehetett a közüket kapálni. Általában kétszer-háromszor kapálták a dohányt. A második kapálásnál töltögették fel a palántákat.
A feltöltést követő fontos munkamozzanat a tetejezés volt, a dohány virágbimbóinak levagdosása. Azt tartották, hogy addig nem érik a tődohány, amíg virága van, csak a leveleket hozza. A megtetejelt dohány azonban a levelei mellett hamarosan oldalhajtásokat, kacsokat nevel, amit szintén el kell távolítani, mert a tőlevelek nem fejlődnek ki megfelelően, és gyenge lesz a dohány termés.
A dohány törése augusztusban kezdődött, az alsó levelek leszedésével. Ekkor a dohányleveleket az érés ütemének megfelelően folyamatosan szedték le, alulról felfelé haladva. A törő munkás a sorok között a letördelt leveleket a hóna alá gyűjtötte. Amikor egy hónaljnyi mennyiség összegyűlt, a sorok mellé rakta. A változó számú csomót a munka végeztével ölekbe szedték, amit két kézzel át tudtak fogni, majd szekérre rakták. Egy tőről négyszer-ötször is tördeltek levelet. (Az újabb fajták megjelenésével zöld állapotban is szedték a leveleket, majd megszárították.)
A hazaszállított dohányt először hervasztják, füllesztik. Hogy a levél színesedjen és hajlékonyabbá váljon, napos helyen kiteregették, a pajtában sorokba rakva állni hagyták. A dohány szárítása tulajdonképen a fűzéssel kezdődött, amikor a leveleket hosszú tű segítségével zsinórra fűzték. A dohányfüzéreket a napon, vagy szellős épületben kifeszítve szárították. A füzérek másfél-két hónapig száradtak a pajtában. A megszáradt levelek a további munkát novemberben adták, amikor értékesítésre készítették elő a dohányt.
A szárítóhodályokból behordott, zsinórról lehúzott leveleket tenyérrel kisimították. Az egymásra rakott kötegnyi sima levelet a tövénél megkötve félrerakták a következő munkafázishoz. A levelek színe és mérete szerint osztályozták a kötegeket.
A dohánylevelek felfűzése, simítása, kötegelése kalákában zajlott, mint a kukorica fosztás. Ezekben a munkákban az egyes családok rokonai szomszédai vettek részt.
A szétválogatott dohányleveleket azonos minőségű csomókba rakták, és a tövénél ismét bekötötték őket. Közvetlen a dohány beváltása előtt készítették el a bálákat, amelyek általában 80-100 egymásra illesztett dohánylevélből álltak. A beváltóhelyen ha a dohány minősége nem volt megfelelő, a bálákat válogatás alá helyezték, ami azt jelentette, hogy egy-két osztállyal lejjebb sorolták, kevesebb pénzhez jutott a termelő.
Egykori dohányvágó szerszámokat a dányi tájházban ma is láthatunk. Dányban a szárítópajták már eltűntek, de a Kókára vezető út végén a kókaiak három szárítópajtája még ma is áll.
Kapcsolódó írás:
http://www.danyikronika.hu/node/1441 Szőlőtermesztés Dányban
Összeállította:
Buborék
Forrás:
http://vmek.oszk.hu
Két db. fotó forrása:
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-1626.html
- A hozzászóláshoz belépés szükséges