Itt vagyTartalom / Kisebb földrengés volt Hollókőn

Kisebb földrengés volt Hollókőn


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 18

A Richter-skála szerinti 2,9-es erősségű földrengést észleltek vasárnap délután Hollókő lakói - tájékoztatta az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Szabó Csaba elmondta: a földrengés riadalmat okozott Hollókőn, a falu lakói az utcára mentek ki a házakból, de a rengés mindössze 5-6 másodpercig tartott. Arra számítanak, hogy a műemléki vályogházakon találnak majd repedéseket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vasárnap délután három óra körül lehetett érezni a földmozgást a Nógrád megyei Hollókőn. Dobson Tibor közölte, hogy a polgári védelem szakemberei még vasárnap délután a helyszínre mennek és felmérik az esetleges károkat.

Az MTA Szeizmológiai Intézetének az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében Kiszely Márta szeizmológus arra hívta fel a figyyelmet, hogy Magyarországon évente 100-120 kisebb - maximum 2,5-es erősségű - földmozgást regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érzékelhetőség határát. Évente négy, öt olyan rengés van amelyek a 2,5-3,0 erősségűek. Az epicentrumban a földmozgás már jól érzékelhető, ám ezek károkat még nem okozó rengések.

Az ennél erősebb mozgások - amelyek már jelentősebb károkat tudnak okozni - 15-20 évente fordulnak elő, a nagyon nagy károkat előidéző, 5,5-6,0-os földmozgások pedig Magyarország területén 40-50 évente történnek.

MTI