Itt vagyTartalom / Nyugaton havazni, keleten esni fog

Nyugaton havazni, keleten esni fog


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 14

Nyugaton havazásra, esetenként viharos szélre, hófúvásra, a Tiszántúlon esőre, havas esőre kell számítani a következő napokban, a hőmérséklet alig ingadozik, éjszaka -2, 3 fok, nappal -1 és 5 fok között alakul.

Szerda este és csütörtök első felében még túlnyomórészt változó halmazállapotú csapadékra kell számítani, keleten inkább eső, nyugaton inkább havas eső fordulhat elő, mondta el az Indexnek Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Baranyában már szerda estére is komolyabb havazást jeleztek előre.

Időjárásunkat csütörtöktől egy kelet felé tartó mediterrán ciklon alakítja, aminek központja az országtól délre, délnyugatra található, ennek köszönhetően északról, északkeletről áramlik be hideg, nedves levegő a Kárpát-medencébe.

Csütörtökön a Tiszántúl kivételével havazás kezdődik, nyugaton a szél viharossá is fokozódhat. Hófúvások alakulhatnak ki pl. a Bakonyban, Vas és Zala megyében.

A leesett hó nagyságát nem lehet megjósolni, 0 és 10 cm között változhat, mivel még enyhe a talajmenti hőmérséklet, és havas eső is előfordulhat. A Tiszántúlon marad az esős, havas esős időjárás.

Szombaton és vasárnap felszakadozik a felhőzet, délen hózáporok alakulhatnak ki, másutt párás, ködfoltos idő jön. A hét elején újabb változás áll be az időjárásba, csendesebb, 1-2 fokkal melegebb idő jön.