Itt vagyTartalom / Felosztották Pest megyét is - vissza a jövőbe

Felosztották Pest megyét is - vissza a jövőbe


Beküldte detto - Ekkor: 2012 August 15

Végül, tizennyolc járási székhely lesz Pest megyében a kormánynak a járások kialakításáról szóló döntése szerint.

A Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányrendelet melléklete alapján 2013. január elsejétől Aszódon, Budakeszin, Cegléden, Dabason, Dunakeszin, Érden, Gödöllőn, Gyálon, Monoron, Nagykátán, Nagykőrösön, Pilisvörösváron, Ráckevén, Szentendrén, Szigetszentmiklóson, Szobon, Vácon és Vecsésen fog működni járási hivatal a megyében.

A járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést.

Bár erről a helyi önkormányzatokkal egyeztetés nem történt, mint ahogy arról sincs világos kép, hogy a felállított hivatalokhoz kik és milyen kiválasztási rendszer alapján kerülnek át a most még az önkormányzatok jelenlegi rendszerében dolgozók közül. Kétséges lehet az is, hogy ilyen rövid idő alatt hogyan tud majd felállni az új rendszer és zökkenőmentesen működni.

A járások kialakításának elveiről és az előkészítés feladatairól tavaly szeptember 1-jén döntött a kormány, Budapesten 23 kerületi, országszerte 175 járási, kormányhivatal kezdi meg működését 2013. január 1-vel.

A múltat idézzük: az 1950-es járásrendezés, a tanácsrendezés magyarországi bevezetéséhez kapcsolódó közigazgatási területi reform egyik eleme volt. Megvalósítására 1950 februárja és júniusa között került sor. Ennek során a járások száma 150-ről 140-re csökkent, és a beosztás terület és népességszám tekintetében arányosabb lett a korábbinál,- ez most 2013-ra, 175-re változott

Hírhatár információ