Itt vagyTartalom / Nyilvános a képviselők teljes fizetése

Nyilvános a képviselők teljes fizetése


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 09

Csütörtöktől a parlament honlapján megtekinthető minden képviselő fizetése, vagyis az, hogy költségtérítéssel és alapbérrel együtt mennyit utalt a számlájukra az Országgyűlés. Az adatokból az derül ki, hogy Rogán Antal, V. kerületi polgármester annak ellenére kapott szállásköltséget, hogy van lakása a fővárosban. Rogán szerint tévesen utaltak neki egy év alatt közel 1,5 millió forintot, a pénzt visszafizette.

A parlament internetes oldalán csütörtöktől minden parlamenti képviselő tiszteletdíja és költségtérítése megtekinthető. Az adatokból kiderül, hogy mennyi pénzt utalt az Országgyűlés szeptemberben az adott politikus számlájára. Az adatokról összefoglaló táblázat nincsen, azokat csak a képviselők adatlapján külön-külön lehet megtekinteni. Az MTI úgy tudja, mostantól minden hónapban felkerülnek az internetre az aktuális adatok.

Az adatok nyilvánosságra hozása összefügg azzal, hogy a képviselők javadalmainak elszámolása része a kormányfő tisztasági csomagjának. Gyurcsány korábban azt mondta: joggal irritálja az embereket a képviselői fizetések mellé adott juttatások átláthatatlan rendszere. A kijelentés oka: egy a fővárostól távol lakó politikus ugyanis akár kétszer annyi kiegészítő költségtérítést is kaphat, mint amennyi az alapbére.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint a parlamenti képviselők többségének egy bizottsági tagsága van, és kap költségtérítést is, annak függvényében, hol található a választókerülete és hol lakik. Egy ilyen áltagos havi bruttó fizetés 375 360 forint. Ez a 220 800 forintos képviselői alapdíjból és az egy biztonsági tagságért járó 154 560 forintos pótlékból áll össze. A költségtérítési általány utazási költségeket jelent, a fővárostól való távolság alapján határozzák meg ennek az összegnek a nagyságát.

Az Országgyűlés elnöke kiemelt díjazást kap. Szili Katalin házelnök - a parlamenti honlap szerint - szeptemberben 1 millió 435 200 forintos bruttó fizetést kapott, és 287 040 forint költségtérítést. Utóbbit azért, mert a választókörzete Pécsett van. A parlamenti képviselők közül a legnagyobb fizetést Eörsi Mátyás kapta szeptemberben. A politikus az SZDSZ frakcióvezetője, amellett, hogy az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke is. A parlament honlapja szerint 794 880 forint tiszteletdíjat kapott és a Budapest területére járó 154 560 forint költségtérítést.

Rogán Antal az Országgyűlés adatai alapján a képviselői alapdíjat, vagyis bruttó 220 800 forintot, 154 560 forint költségtérítési általányt és 110 400 forint szállásdíjat kapott szeptemberben. A képviselőnek azonban - szintén az Országgyűlés honlapjáról elérhető - 2006-os vagyonnyilatkozata szerint tavaly év vége óta van fővárosi lakása. A szabályok értelmében azonban így nem jár neki szállásköltség-térítés.

Rogán Antal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országgyűlés Hivatala tévesen számfejtette számára 2006 szeptemberétől az országgyűlési képviselőknek járó szállásköltség-térítést. "Mivel 2006 szeptembere óta Budapesten lakással rendelkezem, a 14 hónapra jutó szállásköltség-térítés teljes összegét, 1 millió 545 600 forintot visszautaltam az Országgyűlés Hivatala által megadott számlaszámra" - közölte a polgármester.

/origo/