Itt vagyTartalom / Az APEH új fegyvere: a biztosítási intézkedés

Az APEH új fegyvere: a biztosítási intézkedés


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 08

A magánszemélyek vagyonának vizsgálatakor sem az első fokú adóhiányt megállapító határozat fizetési határidejét, sem jogerőssé válását nem várja meg az adóhivatal – legalábbis az ilyen ügyekkel foglalkozó ügyvédi iroda tapasztalata szerint.
Az új gyakorlat szerint az adóhivatal magasabb összegű adóhiányt megállapító határozatával egyidejűleg az adózónak megküldi a "biztosítási intézkedés" – azaz vagyonelemei zárolásának – elrendeléséről szóló végzést is.

Ez az adóhivatali hozzáállás – bár jogszerű – megkérdőjelezhető. Eszerint ugyanis semmilyen ellenbizonyítási lehetősége nincs az adózónak, az eljárás nem zárult le, hiszen nem jogerős határozatokról van szó. Ennek megfelelően nem is biztos, hogy az eljárás folytatásában is véglegesen, jogerősen adóhiányt állapítanak majd meg. Az ügyvédi iroda tapasztalata azt mutatja, hogy számos esetben a revizorok igyekeznek minél hamarabb lezárni az ügyvéd nélkül a hivatal elé álló ügyfél vizsgálatát. A jegyzőkönyv felvételét követően pedig gyorsan meghozzák a határozatot, mellyel egyidejűleg sor kerül a biztosítási intézkedésre.

hvg.hu