Itt vagyTartalom / Fél évszázada pöfög a Trabi

Fél évszázada pöfög a Trabi


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 07

50 éve kezdték gyártani a gyakran „Honecker bosszújának” is becézett Trabantot. Az 50 év alatt több mint 3 millió darab készült belőle, ma már csak ennek a töredéke fut még. A Trabant-mítosz, a hozzáértők szerint azonban még csak most kezdődik, egy-egy ritkább darabért csillagászati összegeket is fizetnek a gyűjtők.

22 lóerő, 100 kilométer per óra végsebesség, és egy 350 kilogrammos lakóautó, melyeket kifejezetten a Trabantokhoz gyártottak. Szappantartó, Honecker bosszúja, papírjaguár. Akárhogy is hívják Lőrincz Pétert, már gyerekkorában a bűvkörébe vonta a trabi.

„Ez egy betegség, a jó irányban. Amikor először ültem Trabantban, azt az illatot éreztem. Ez 1988-ban volt, amikor a mamám átvette és akkor megfertőzött. 14 éves koromban kaptam egyet a bátyámtól. Lelke van annak az autónak” – mondta Lőrincz Péter „Bocitrabi”.

Az első Trabant pontosan ötven éve jött le a gyártósorról. A sokak által viccesnek tartott autó megjelenését az egykori keletnémet vezetés propaganda célokra használta fel, megjelenését a nagy októberi forradalom 40. évfordulójához igazították.

„A KGST. rendszerben is a Trabant volt a legolcsóbb. Az autós társadalom legmegvetettebb szegmense volt, és mint olyan a legtöbb vicc elszenvedője is volt” – mondta Muczán Gábor, a Trabant-Wartburg Klub elnöke.

Egy Trabantot az egyre újabb környezetvédelmi előírások miatt lassan már lehetetlenség lesz levizsgázatni. De a hozzáértők szerint a Trabant halálával a mítosz egyre erősebb lesz.