Itt vagyTartalom / Egész napos káoszt okoz a szerdai vasutassztrájk

Egész napos káoszt okoz a szerdai vasutassztrájk


Beküldte detto - Ekkor: 2007 November 07

A sztrájkoló vasutasok szerint egész nap káoszt okozhat a forgalomban a szerda reggeli vasutassztrájk.
Az érdekvédők a közlekedési minisztériumot okolják ezért, míg az államtitkár szerint „ez csak a szakszervezetek közötti rivalizálás”.

Szerda reggel 6 és 8 óra között sztrájkolnak a Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tagjai. Ezután pedig számos településen lesz tiltakozó demonstráció a délelőtti órákban. A szakszervezeti vezetők úgy becsülik, késő délutánig eltarthat, mire helyreáll a biztonságos és menetrend szerinti közlekedés. A valószínű káoszt az is fokozza, hogy az utasok nem fogják tudni, hogy melyik vonat mikor indul, ha egyáltalán kigördül valamelyik állomásról.

Cinikus a kormányzat hozzáállása, ezért nincs más lehetőség a munkabeszüntetésnél – mondta Gaskó István a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke a reggeli figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatban. Vélekedés szerint ugyanis elfogadhatatlan a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium azon álláspontja, hogy a sztrájk ideje alatt a vonatok 100 százaléka közlekedjen. Gaskó szerint minden más ajánlat esetén hajlandóak lettek volna kompromisszumra, de a jelen helyzetben „nem tehetnek mást”, és terveik szerint egyetlen vonatot sem fognak elindítani.

Nagy támogatottság?

A VDSZSZ és a Vasutasok Szakszervezete felmérései szerint tagságuk 90-100 százaléka hajlandó lesz holnap reggel sztrájkolni, márpedig a két szervezet a vasutasok 80 százalékát tömöríti. A másik erős érdekvédelmi formáció, a Mozdonyvezetők Szakszervezete ugyan nem csatlakozott a sztrájkhoz (ők ugyanis már korábban sztrájkoltak), de menetirányítás, karbantartás és jegyárusítás híján a vonatok valószínűleg nem ftudnak majd közlekedni.

A figyelmeztető sztrájk oka a – nem végleges tervek szerint – 38 vasútvonal bezárása, pontosabban a személyszállítás szüneteltetése ezeken a vonalakon. Formailag ezeket a vonalakat nem szüntetik meg, csak éppen menetrend szerinti személyvonatok nem fognak közlekedni rajtuk. A GKM álláspontja szerint elbocsájtásokkal nem, de néhány milliárdos megtakarítással jár majd a döntés. A vasutasok szerint azonban akár 2000 ember is elveszítheti a munkáját.