Itt vagyTartalom / Dányban fellelhető gyógynövények 01 - Bodza
Dányban fellelhető gyógynövények 01 - Bodza
A tavasz szinte minden napján gyűjthetünk gyógynövényeket Dány mezőin, erdőiben. Aki nem rest, annak már otthon szárad a cickafark, az akácvirág, a bodzavirág, csalán, hársvirág. Kicsit később gyűjthető a galagonya, a csipkebogyó, a bodzabogyó.
A most virágzó bodza friss virágának felhasználására nézzünk egy pár ötletet!
A bodzavirág
A bodzafának illatos, vajszínű a virága. A kifejlett virágokat gyűjtsük (vagyis azokat, amely virágernyőkön minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullnak le a szirmok), továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos. Készülhet belőle bodzaszörp, bodzatea, rántott bodza , lekvár, stb.
Csak teljesen kinyílt virágokat szedjünk bodzaital készítéséhez és lehetőleg olyan, a forgalmas közutaktól távol eső helyeken, erdőszéleken, mezei utak mentén ahová sokkal nehezebben jut el a gépkocsik által kibocsátott mérgező anyagok. A virágokat a virágernyő alatt vágjuk le és mindenképpen kosárba szedjük, mert hamar befüllednek és megbarnulnak.
A bodzavirágból készített gyógytea enyhíti a meghűléses, lázas megbetegedések felső légúti tüneteit. Izzasztó, enyhe gyulladáscsökkentő, valamint váladéktermelést serkentő, köptető hatású. Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatással is rendelkezik. Mézzel vagy csipkeszörppel ízesítve a gyógynövényből készült tea hatékonysága fokozható.
A bodzavirág hosszú hetekig szedhető, sőt az alább leírtak alapján akár egész évben élvezhetik különös, megkapó ízét. Jó szomjoltást kívánok Önöknek!
BODZAVIRÁG SZÖRP
Hozzávalók:
30-45 ág bodzavirág tányér
3 db citrom
3 kg kristálycukor
30 szem citrompótló
Tegyük a bodzavirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze,majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.
Másnap sűrűszövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba, vagy hideg vízzel fogyaszthatjuk.
Ugyanezzel az eljárással készíthetünk mentaszörpöt is, csak a bodzavirágot két nagy marék mentalevéllel helyettesítjük.
NYÁRI HŰSÍTŐ ITAL:
Ha a bodzaszörpöt mentaággal, citromfűvel és citromkarikákkal ízesítjük, egy kitűnő, pikáns, nyári hűsítő italt kapunk.
Szerkesztette:
Buborék
- A hozzászóláshoz belépés szükséges