Itt vagyTartalom / Szemétégetés otthon? Brrr...

Szemétégetés otthon? Brrr...


Beküldte detto - Ekkor: 2012 February 23

SzemétégetésSzemétégetésValószínű, mindannyian megborzongtunk már a tél néhány napján, amikor az utcán sétálva nemcsak füstölő kéményeket láttunk, hanem a belőlük szálló orrfacsaró bűzre is felfigyeltünk. Sajnos ezzel az „élménnyel” nem leszünk gazdagabbak.

Rongyokkal, műszálas ruhákkal, gumicsizmákkal vagy PET palackkal fűteni nem kimondottan egészséges és környezetbarát dolog, arról nem beszélve, hogy aki ezt teszi, jogszabálysértést követ el.

A háztartásokban általában két ok miatt égetnek hulladékokat. Az egyik, hogy az energiaárak emelkedése miatt mindenki igyekszik minél olcsóbban megúszni a telet. A másik pedig az, hogy vannak, akik – például: lustaságból – nem akarják szelektíven gyűjteni és elvinni, vagy elszállíttatni a feleslegessé vált anyagokat, hanem egyszerűen bedobják a kályhába a holmikat.

Műszálas ruhaneműk, műanyagok a környezetre káros anyagnak minősülnek, ezek megsemmisítése az uniós szabályok szerint csak zárt rendszerben, égetőművekben lehetséges.

A háztartásokban leggyakrabban előforduló műanyagok a polietilén (PE) és a polipropilén (PP). Ezen anyagokból készül a háztartásban használt eszközök jelentős része, valamint számos csomagolóanyag, zacskó, üdítős flakon. Égésükkor rákkeltő, bőr- és szemirritációt okozó, a légző- és immunrendszert és a vérképző szerveket súlyosan károsító vegyületek szabadulnak fel. Ezek kis mennyiségben egészségkárosodást, nagy koncentrációban akár azonnali halált is okozhatnak. A PVC (poli-vinil-klorid) égésekor olyan anyagok szabadulnak fel, mint az első világháborúban harci gázként alkalmazott foszgén, a rákkeltő vinil-klorid, illetve a rendkívül egészségkárosító dioxinok. Ha műanyagot égetünk, vagy a környezetünkben teszi ezt valaki, könnyen elszenvedhetjük a következő egészségkárosodások valamelyikét: daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, máj- és vesekárosodás, májrák, légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, vérsejt-károsodás, halál…

Törvényi szabályozás

A jogszabályi hátteret az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet (továbbiakban: OTSZ), valamint a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) előírásai adják. Utóbbi a 21/2001. számú kormányrendeletet váltotta fel, és 2011. január 15-én lépett hatályba. Kulcsmondatai a következők: a műanyagok égetése nyílt színen vagy bármilyen tüzelőberendezésben TILOS.

A jogszabály megszegői 50 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Mit tehetünk, ha valaki környezetünkben műanyagot éget?

Ha észrevesszük, hogy környezetünkben nem tűzbe való anyagot égetnek, több megoldás közül is választhatunk szomszédunk megfékezésére.

● Adjuk oda neki a Levegő Munkacsoport kiadványát, hiszen sokan nincsenek tisztában az égetés következményeivel.

● Ha ezzel nem érünk el hatást, forduljunk a helyi önkormányzat jegyzőjéhez, lehetőleg írásban. A 2006. évi CXL. tv. 29. szakasza alapján közérdekű bejelentésekkel fordulhatunk az illetékes hatóság felé, amit műanyagégetés esetén is illetékmentesen tehetünk meg. Fontos erre a jogszabályra hivatkozni levelünkben! Kérjünk tájékoztatást a meghozott intézkedésekről!

● A tűzoltóság (105) vagy a rendőrség (107) intézkedését kérhetjük.

● Notórius égetőkkel szemben az illetékes környezetvédelmi felügyelőség is eljárhat.

Mit tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe?

● A legjobb az, ha megelőzzük a hulladékképződést. Ne vásároljunk eldobható csomagolásban kínált termékeket, inkább a visszaválthatót válasszuk! Ne vigyünk el műanyag zacskókat a boltokból, inkább használjunk vászon bevásárlótáskát vagy kosarat!

● Az egészségtelen adalékanyagokkal ízesített, tartósított üdítőitalok helyett igyunk csapvizet. A több száz vagy ezer kilométerről szállított, műanyag palackban forgalmazott ásványvizek helyett is megfelel a csapvíz.

● Épületeink berendezésénél válasszunk tartós fa bútorzatot, ami nem tartalmaz műanyagot. Tömör fából készült bútorokat válasszunk, amiket olajjal és viaszolással magunk is lekezelhetünk méregmentesen.

● Kerüljük a műszálas ruhákat.

● Gyűjtsük szelektíven a műanyag hulladékot, hogy azt újra lehessen hasznosítani!

Forrás: www.levego.hu