Itt vagyTartalom / Kiöregednek a háziorvosok

Kiöregednek a háziorvosok


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 20

Az ország legidősebb háziorvosa 82 éves. Hatezer orvosból kétezer-egyszáz már nyugdíjas, de még praktizál.

Jelenleg kétszáz betöltetlen háziorvosi poszt van az országban, de 4-5 év alatt hatszorosára is nőhet ez szám, ha a szakminisztérium nem állítja meg a fiatal doktorok külföldre vándorlását - véli a Magyar Orvosi Kamara.

Ma Magyarországon 82 éves a legidősebb aktív háziorvos. Csak Baranya megyében tizenhét 70 éven felüli dolgozik. Az országban 5600 háziorvosi körzet van, ebből 200 ellátatlan - e rendelőkbe helyettesítő orvos jár, hetente egyszer. Az ország 6000 orvosából 2100 már nyugdíjas, de még mindig dolgozik.

A fiatalok többsége a diploma után inkább Nyugat-Európába megy dolgozni. Vagy más szakmát választ. Az orvosi kamara adatai alapján évente csupán két tucat új orvos kezdi el pályáját Magyarországon.

"Érdekeltté kell tenni az orvosi képzésen belül azokat a kollegákat, akik törik a fejüket, hogy milyen területet válasszanak. A háziorvosi szakterületet érdekesebbé, illetve az egzisztenciális és munkakörülmények szempontjából is csábítóbbá, kedvezőbbé kellene tenni - mondta Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara titkára. Az Egészségügyi Minisztérium az átképzésben látja a lehetőséget. Ez azt jelentené, hogy a már orvosként dolgozók az Országos Alapellátási Intézet segítségével háziorvosokká képeznék át magukat.[b]
A háziorvosok fizetéséről fél éven belül tárgyal a parlament Egészségügyi bizottsága. Emellett a minisztérium szerint az önkormányzatoknak is tenniük kell majd azért, hogy a háziorvosok szívesen menjenek a körzetbe dolgozni. Szebb rendelőket és szolgálati lakást kellene biztosítaniuk, ehhez pedig a Regionális Operatív Program nyújthat majd segítséget.[b]

/Hírszerző/