Itt vagyTartalom / Az orvosok harmada túl sok gyógyszert ír fel

Az orvosok harmada túl sok gyógyszert ír fel


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 13

Minden harmadik háziorvos és szinte minden második kórház több gyógyszert ír fel, mint kellene - legalábbis az Egészségügyi Minisztérium egyik most készült jelentése szerint. Nem a felírt gyógyszerek számával van baj, hanem azzal, hogy közülük túl sok a társadalombiztosítás által támogatott szer. Jövőre már bünteti az egészségbiztosítási pénztár azt az orvost, aki az átlagtól eltér, ez a mostani adatok alapján akár összesen 600-700 millió forint visszafizettetését is jelentheti havonta.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a legtöbb doktor túl gyakran ír fel gyógyszert. Majd minden második kórház és legalább minden harmadik háziorvos túllépi a megengedett keretet. Most még csak tájékoztatják őket, de áprilistól már meg is büntetik ezért az orvosokat.

A leggyakrabban pszichiátriai szerek, inzulin, szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek gyógyszerei kerülnek a receptekre. Ezek a betegségek népbetegségeknek számítanak Magyarországon, ezért ezeket a gyógyszereket korlátlanul felírhatják az orvosok. Másokat viszont nem. Az egészségbiztosítási pénztár azt ellenőrzi, hogy melyik doktor vagy kórház tér el az átlagtól, aki két százalékkal meghaladja azt, fizetnie kell. A szaktárca államtitkára szerint ezzel akarják ösztönözni az orvosokat ésszerű gyógyszerhasználatra.

„Nem mindegy, hogy azonos terápiás területen milyen hatóanyagot választ az orvos, mert lehet nyilván egy magasabb termelői árú, költséghatékony gyógyszer választása összességében előnyösebb, mint több alacsonyabb termelői árú gyógyszernek az együtt rendelése” – mondta Baraczka Mariann, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

A háziorvosi kamara szervezője szerint ez a rendszer nem a gyógyítást, hanem költséghatékonyságot veszi figyelembe, és gépeknek nézi orvosokat.

„Ami a társadalombiztosításnak a legolcsóbb gyógyszer abban a kategóriában, azt írjuk föl, akkor felesleges, akkor meg kell nyomni egy gombot a számítógépen, kijön a legolcsóbb gyógyszer, a beteggel meg vagy lesz valami vagy nem, vagy meggyógyul, vagy meghal” – mondta Kertai Aurél, a háziorvosi kamara szervezője.

A háziorvosi kamara szervezője szerint ráadásul, mivel sem a szakorvos, sem a háziorvos nem akar majd büntetést, ezért egymásnak fogják tologatni a nagyobb támogatású gyógyszerek felírását. Kertai Aurél azt mondta, a büntetések miatt akár több háziorvos is visszaadhatja szerinte a praxisát.