Itt vagyTartalom / Éjjel a kutatók bőrébe bújhatunk!

Éjjel a kutatók bőrébe bújhatunk!


Beküldte detto - Ekkor: 2007 September 28

Előveszik a növény-lombikbébiket, leporolják az ezer éves könyveket, és részese lehetünk egy gyilkossági nyomozásnak is. Péntek a kutatók éjszakája, ahol be lehet kukucskálni a laboratóriumi ajtók mögé. Idén kilenc város, több száz programmal várja azokat, akiket érdekelnek a tudományok.

Brazília első földrajzi ábrázolása - Budapesten, az egyetemi könyvtárban. Bárhová nyúlunk, igazi ritkaságokat találunk. A kutatók éjszakáján –kivételesen- bárki láthatja például Magyarország legrégebbi lexikonját.

„Megmutatjuk a kézirat és régi nyomtatvány különlegességeit. Láthatnak corvinát, különleges Dante-kódexet, Janus-kódexet. Nagyon kevés példány létezik ezekből a világon” – mondta Farkas Gábor Farkas, az Egyetemi Könyvtár kutatója.

Nem csak történészeket várnak, tulajdonképpen bárkit, akit érdekelnek a régi történetek.

Felszállás a Ferihegyi repülőtérről - persze csak a virtuális közegben - egy szimulátoron. Ki lehet próbálni, milyen vezetni egy boeinget.

„Nagyszerű alkalom arra, hogy mindenki, akinek csak távoli elképzelései vannak, hogy mi történik egy egyetemen, az egy kicsit közelebbről megismerkedjen, hogy mi nem csak oktatunk, hanem kutatunk is” – mondta Dr. Gáti Balázs, a BME tudományos munkatársa.

A kutatók éjszakáján 31 országban nyílnak ki egyszerre az ajtók a látogatók előtt. Az Európai Bizottság csaknem 30 millió forinttal támogatta a rendezvényt. Magyarországon 9 városban lehet a kutatók bőrébe bújni, van ahol egész éjszaka.

50 km/órás szél fúj például a műegyetem szélcsatornájában. Négyszer ennyi is bír a készülék. Ezt ma bárki kipróbálhatja, ugyanis zárórát nem hirdettek!

További információk a www.kutatokejszakaja.hu honlapon!