Itt vagyTartalom / Hogyan készül a MÉZ!!
Hogyan készül a MÉZ!!
A méz egyéb értékes összetevői:
Mai ismereteink alapján, a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz, 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C és B vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. A méz tartalmazhat egy olyan spórás baktériumot, amely igen súlyos ételmérgezést (ún. botulizmust) okozhat. Erre a baktériumra a csecsemők különösen érzékenyek, ezért 18 hónapos korukig ne adjunk nekik mézet. (Az ennél idősebb gyermekek és a felnőttek bélrendszerében a baktérium spórái megsemmisülnek.) Nem tartalmazhat mézet a cukorbetegek étrendje sem.
Hogyan készül a méz?
A méhek a mézet nektárból - a virágok cukortartalmú nedvéből - vagy a virágok levelein található mézharmatból készítik. A nektár egy olyan vizes oldat, amelynek cukortartalma tág határok között változik (8-70 százalék). Ezt a híg, cukortartalmú oldatot a méhek a mézgyomrukban gyűjtik össze, ahol különböző enzimekkel keveredik és sűrűsödni kezd. Közvetlenül a mézgyomorból ürül a lépek sejtjeibe, s itt folytatódik a "betöményedés". A víz elpárolog, és a méhek testéből származó enzimek hatására végbemegy az érési folyamat. A nektárból származó keményítő és dextrin (átmeneti állapot a keményítő és a cukor között) szőlőcukorrá, a szacharóz pedig invertcukorrá bomlik. A keményítőbontó enzimek - a diasztáz (más néven amiláz) és az invertáz - a méhek garatváladékából származnak. Amikor a méz nedvességtartalma 20 százalékos lesz, a méhek a sejteket viaszréteggel vonják be.
forrás: origo
- A hozzászóláshoz belépés szükséges