Itt vagyTartalom / Ünnepeljünk (folytatás 2)

Ünnepeljünk (folytatás 2)


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2024 March 11

29 májusára Erdélyország gyűlést tűz ki a Unió Magyarhonnal megteendő ha egy millió ördöggel kellend is megóvnia. A nemzetőrség Kolozsvárt úgy minden jobb gondolkozású várossaiba is Erdélynek felállítódik mozognak véle karthatósan a székely székek is tsak Csík és Háromszék hallgat, tán bíznak fennálló katonaságjokban huszárokban kivitték már és viszik az ország külsőbb részeibe mert ott lakó tetvéreinket tsak ők menthetik meg az elpusztulástól. -hát itt a békét, csendet, vagyon és személy bátorságot kiőrzi meg?
Vajon nem a nemzetőrség úgy van az ő összes népből van alakítva mindennek tsak benne lehet bizalma.:

tehát mi is Háromszéknek Alsócsernáton nevű helysége összes lakossai érezvén a kor szükségeit s látva a hazába és a hazán kívül vastag felhők burkolta rémképeket.
Tűzve a közönség házához április 30-án megkezdők nemzetőrségünk felállításait szép példát mutatának az beíratásba eddig katonaság terhe alatti társaink őket követék nemesek, nem nemesek százon felül minden vallási faj és rang külömbség nélkül de minthogy ezen nemzetőrségnek egészeni felállítását, úgymint május 16-án tovább folytatandjuk.
Szükségesnek látjuk egy ideiglenes bizottmányt kinevezni a községházához tagjai 9-en a következendők:
Benkő Lajos, Cseh farkas, Csiki Dénes, Dulló István, Farkas Pál, Fetés István, Gere György, ifj. Makó Antal, Végh Ábrahám.

Cimkék