Itt vagyTartalom / Ünnepeljünk (folytatás)

Ünnepeljünk (folytatás)


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2024 March 09

A nemzetőr kötelességei

1. Beállása után megesküszik a magyar alkotmány oltalmazására, utolsó csepp véréig. Tiszteinek engedelmességet fogad.

2. Válassza a tiszteket egy fő és egy alszázados, négy hadnagyot, két őrmester, és minden tíz legény elébe egy tizedest, mindig ügyelve arra, hogy azon tíz nemzetőr választott tizedesek közébe lakjon.

3. A ideiglenes bizottmány a tisztekkel egyetértve meghatározza, hogy melyik tizedes kezdje helységünk házáulli őrködést és 24 óráig az ott őrködő tizedesnek kötelessége nappal legényeit fegyvergyakorlatra szoktatni éjjel pedig rendre csendesség fenntartására ügyelni és ahová valami rendetlenségből származott szükség kivánni és ha a kiküldött tiszt csapatjának egyharmadát őrjárul kiküldeni a közelebbi tizedesnek oltás szekeresnek hírt adni hogy minden esetre készen lehessen a maga titedével amikor is engedelmeskedni.
A felváltás friss vízzel a kártyákat teli hordani tartozik. A felváltó tizedes minden kötelességeket átveszen.

4. Az olyan nemzetőr ki alsóbb, felsőbb tisztjének nem engedelmeskedik, felmentődik. A bizottmánynak ezen itáélőbírákhoz mindig meghívódik, négy tizedes, egy hadnagy, nyolc közvitéz, és együtt ítélendnek a bűnösnek jelenlétibe bűnössége szerint.

5. Ha találkozik nezetőr aki lop, öl, bujtogat szegény, gazdag ellen kirablási célból egyik vallásút vagy egy fajút a más ellen ingerelné lázantaná édes hazánk nagy kárára az olyan nemzetőrségünk ítélő széke elébe állítódik,, keményen megbüntetődik, és ha memaradhat az őrségből kitsapódik.

6. Minden nemzetőrnek fövege szélére nemzeti szalag vonzódik és az kiknek tetszik balkarjokra is, anélkül járni nem szabad, ez arra való, hogy egymást megismerhessék ahol béke és rend fenntartására szükség leend ott egyszerre összeállva egyesült erővel munkálhassanak a csendesség helyreállításán és a gonosz megzabolázásán.

7. Kinek módja van tsináltasson többivel egyetértve egyforma hosszúságú lándsákat és ha egyéb alkalmas fegyvet nincs hogy mikor a szükség kívánja azzal elő állhasson de amikor szolgálatba nincs nem szabad nemzetőrnek fegyveresen járni, érte megbüntetik.

8. Minden nemzetőr ezen szabályok megtartására kitével, neve aláírásával kötelezi magatartások lépéseket tészen a nemzetőrség felállítására.

Folytatjuk!

Cimkék