Itt vagyTartalom / Jöjj Szentlélek Úristen.....

Jöjj Szentlélek Úristen.....


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 October 16

Jöjj Szentlélek hozzánk, árvákhoz és gyámolíts minket. Jöjj világot tartó oszlop és legyél a mi támaszunk is. Jöjj, fényedet szórd szét a világban mert sokszor vesz bennünket körül sötétség, ármánykodás és félelem.

Jöjj el és bátorítsd életük végéig azt a 28 fiatalt, aki vasárnap bérmálkozott községünk templomában. Dányi, kókai és zsámboki fiatalok, akik egyházközségük és falujuk kiválóságai már ma is és legyenek is mindig, mert nagy szükségünk van rájuk.

A dányi templom szépen szóló orgonája ismét megszólalt és mellette a vokál, az énekhang, a kóristák zengő-búgó, csengő-hívó, imádkozó szava az énekek sora, szállt a templom légterében, megmaradt szívünkben és emlékezetünkben, de erejét nem veszítve majd jut el a fellegekig, a felhők fölé a mennyek országáig.

Ki ne kerülne egészen felemelt lélekkel az ifjúságának arra a fontos és örökké emlékezetes pillanatába ismét, mint akkor amikor maga is bérmálkozott egy ilyen szép vasárnap délutáni ünnepi misén, mint amilyen nálunk volt. Tapasztalatból mondom.

"Excellenciás püspök atya" szólította meg a plébánosunk, a három egyházközség vezetője Zsolt atya Marton Zsolt megyés püspököt és köszöntötte nagy hálával és szeretettel mindannyiunk, de elsősorban a bérmálkozók és a bérmaszülők nevében.

Ez az ünnep az ő ünnepük volt, a fiatal, szépen és méltóságteljesen viselkedő fiataloké, akik vették a szent olajat, a krizmát (külső, látható módon) és -mint azt a bérmáló püspök úr mondta- beléptek ezzel a felnőttek sorába, megerősödve a Szentlélek áldó kegyelmével (amit tudunk, és rendíthetetlen hittel vallunk, még ha közvetlenül nem is látunk).
Nagy lépés ez az ő életükben. A nagy lépések viszik őket előre, egyre feljebb, egyre tisztább gondolatok vezérletével egészen a csúcsig, talán még a megyés püspöki méltóságig is.

Hálás vagyok, hogy egy a sok közül tanúja lehettem a szent fogadalom letételének, a hit megerősítését bizonyító közös, hangosan elmondott Hitvallásnak és résztvevője annak a beszélgetésnek amely a főpásztorral történt mintegy másfél órán át.

Püspök atya e magas méltóságában is megmaradt annak az egyszerű falusi tanítónak ahonnét élete indult annak felnőtt szakaszában már.
A homíliája olyan megrázó erejű volt, pedagógiai érzékkel megválasztva a hangsúlyokat, hogy az mindenkinek, nekem is, a felnőtteknek is szinte relevans erővel bírva, láttatta meg a mai világban is töretlenül működő és mindenhol, minden lényeges kérdésben, életünk minden jelenlévő sorsában és gondolatában a Szentlélek működő erejét.

Mert Ő az, igen Ő a Szentlélek aki a legnagyobb influenszer ma -hiszen ha valakire figyelnünk kell, ha valaki fontosat, érdekeset és gondosan megválasztott életutat ajánl ma nekünk akkor az a megerősítő kegyelem amit ma megkaptak a bérmálkozók. Ezzel a hasonlattal hozta közelebb a számítógépek szinte tudós világában élő fiataloknak a jelenlévő bérmálkozóknak a pillanat fontosságát a főpásztor.
És még számos más, a fiatalok körében tudott és közkedvelt új fogalmi struktúrákkal.
A főpásztor Tanítómester maradt, a legjobbak sorából. Hiszen tudja, érzékelteti és láttatja, hogy ugyanaz a Szentlélek emelte őt főpapi rangba, az egyházmegyénk első számú papjává mint amit most a fiatal bérmálkozók kaptak.

Nagyon hatásos és ma is, holnap is és mindig működő Gondviselés oltalma alá kerültek a bérmálkozók -már nem először- fiatal éveik ellenére, mert a keresztségbeni fogadalom és a tudott, értett, felnőttkori felelősségteljes vállalással kimondott elkötelezettség, az "IGEN", hitükre, egyházközségi hovatartozásukra, egyházon belüli kötődésükre, egy egész életükre szóló elhatározás jelent.

A megyéspüspök Úr nem felejtette el a dányi éveit. Bámulatos hitelességgel és éles elmével, memóriával beszélt a legapróbb eseményekről is melyek itt érték őt. Személyekre név szerint is emlékezve, események egész sorát pontosan felidézve, innovációk (úgymond) újítások bevezetése a közösségek alakításában, így pl a fiatal házasokat összekötő, őket közösségbe kovácsoló kezdeményezés, a zarándoklati útvonalak pontos felmérése és erre való mozgósítás, Szentkirály bevonása a katolikus hitéletbe és a közös ökumené erősítése, a falu hitéletének kiterjesztése és kapcsolatainak ápolása, mindannyiunknak inspiráló volt, a papi szolgálatban rövidnek mondható három esztendő alatt, mely jentőségében kibővült sokszorosára és áldott emlékei most is itt élnek bennünk.

A szél ott fúj ahol akar- az ember élete úgy alakul ahogyan az írva van, az emberi szabadság (lelkiismeret) mindenkinek lehetőséget ad a választásra. Így élni vagy úgy, eképpen vagy másképpen- szabad akarat biztosította lehetőség.

De az nem vitatható, hogy vannak pillanatok, sőt órák az életünkben amikor az üzenet és annak varázsa lesz úrrá rajtunk, ez erőt ad az élet nehézségeinek vállalásához és elfogadásához, törekvést minden ember számára a jóra, szépre, magasztosra, nemesre és végül a jónak, a szeretetnek a győzelme minden fontos dolgunk felett, felemlő pillanataink erőt adnak nekünk, bizakodást és reményt.

Ilyen pillanat, ilyen órák voltak a vasárnap délutáni események községünkben, a bérmálkozás szentségi vételének személyes megélése és a főpásztorral való találkozás.

A megyéspüspök úr elhozta nekünk az élet derűjét, az igazság pillanatát, a reménynek nem is egy, de több sugarát.

Szálljon a mi egyházmegyénkért a Váci Egyházmegyéért és annak vezetőjéért elmondott és meghallgatott imánk a jubileumi ünnepségére készülő egyházmegyénkre és annak főpásztorára.

Minden ellenkező híresztelés ellenére a hit élő valóság a mi környezetünkben, a mi községeinkben és amint a bérmálkozók felkészültsége és az esemény méltóságához való hozzáállás bizonyítja, a sok segítő és gondoskodó ember ügybuzgalma, nem utolsó sorban az egyházközségünket szolgáló plébánosunk tudása, szervezőkészsége biztosíték arra, hogy sok szép és hasonló szertartásnak leszünk még tanúi és lélekben aktív résztvevői.

Hogy milyen nagy dolog történt vasárnap a mi templomunkban a bérmálkozás szentségének vételével arról szóljon befejezésül az evangelista. "Jézusra leszállt a Szentlélek galamb formájában.." (Lk 3,22). "Az Atya ad Szentlelket azoknak akik kérik" (Lk 11,13)

"Isten országa a Szentlélek által való öröm" Bővülködjetek a reménységben a Szentlélek által" (Ro. 14,17 15,13)

Cimkék