Itt vagyTartalom / Tehetségek

Tehetségek


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 September 11

Bandur Pali jó tanuló volt az iskolában, példás szorgalmú és nagyon közvetlen, kommunikatív. Ujfalusi Jánossal erős tanár-viszony alakult ki, lévén mindketten szerelmesei a híradásnak, a rádió készítésének vagy inkább a technikának. Gódor Ildikó, Pali felesége is szorgalmas, példás magaviseletű és jól tanuló gyermek volt.

Törvényszerű-e (azt hiszem igen, a nagy számok törvénye alapján legalábbis), hogy gyermekeik is hasonlóan a szülőkhöz, az iskolának dicsőséget dicsőségre halmozzanak.

Négy fiú testvér a családban, az maga a kihívás és jelesül adódó szülői helytállás.

Négy fiú, négy szakmai ág.
Van köztük jogász, (a legidősebb Zsolt) az ikrek egyetemi hallgatók, a legfiatalabb pedig a sportújságírás felé kötelezte el magát.

Dani építőmérnök lesz (ha már nem az ma is), Tamás pedig országos (sőt európai) hírre tett szert a számítógépes rendszerhasználat területén, mert nemzetközi versenyben az egyik társával csapatban az első helyet szerezték meg. (A csapat tagja felkészítő tanáruk, akinek nagy érdeme van a tanítványai sikerében)

Öröm ez nekik a szülőknek és valamennyi iskolájuknak amelyben tanulók voltak, így a dányi iskolának is.

Nem vagyunk híján a tehetséges gyerekeknek, mi dányi szülők és dányi lakosok. Hála Istennek ez olyan helyi nemzeti kincs, amelyik minden más címmel vetekszik, sőt!

Tamás eredményéről tudunk, mert az kiemelkedő eredmény. A média pedig országos hírűvé tudja tenni a számára fontos eseményeket. De mi mindannyian jól tudjuk, hogy a hír, az esemény, a hírnév olyan mint köd, felszáll és nincs többé.
A Bandúr testvérek és hozzájuk hasonló gyermekek igazi értelme az a sajátos és egyéni érték amivel rendelkeznek és amit a közösség is birtokol, mert mindezzel megajándékozzák családjaikat, barátjaikat, tanáraikat, mindannyiunkat.
És végül is, a legfontosabb az emberi helytállás, a hazának, (a honnak) támogatása mert büszke minden magyar minden magyar teljesítményére, mint ahogyan felelős is minden magyar minden magyarért.

Egy másik tehetséges gyermekről is szólok, aki a Bandúr-fivéreknél idősebb és aki a tehetségét későn mutatta meg.

Tóth Laciról beszélek, aki Tóth Lajos és Kurunczi Julianna legidősebb gyermeke. Két huga van, Ildikó, aki Valkóra ment férjhez és Julianna aki a Temető utcában lakik.

Laciról sajnos már csak múlt időben beszélhetünk, mert nincs köztünk. Fizikailag. Úgy döntött, hogy itthagyja ezt a világot és él továbbra is abba a szép fényes udvarban amit a költészetével épített ki magának.

Laci verseket írt. Én már többször, más-más helyen megemlékeztem róla és emlékét továbbra is ápoljuk.

A dányi iskola volt neki az alapképzést jelentő intézmény. "Eltűnt" a szemünk elől, sokáig alig láttuk. És ha láttuk is, ha találkoztunk is vele, az olyan futó kapcsolat volt mint amilyent megírtam már két írásomban is, őt méltatva és előtte némán fejet hajtva.

A Dányi Sebestyén Alapítvány (Sebestyén Népfőiskola) az elmúlt évben vette gyakorlatba, hogy bemutassa Dányban született, itt élő vagy ide tartozó, valamiben az átlagot meghaladó teljesítményeket.

Így került elő a felolvasó délután, amelyben Dányban élő vagy Dányból elszármazó, magukat, a gyökereket tekintve dányinak mondott, irodalmat kedvelő és művelő táborának bemutatása.

Hat ember írásait mutattuk be, részben saját tolmácsolásban részben mások által való felolvasással.
Úgy döntöttünk, hogy ezt folytatjuk ebben az évben is, úgy, hogy mindig csak egy ember szólal meg, akinek munkáit még mélyebben tudjuk megismerni.

E héten, pénteken délután 5 órakor a művelődési házban Tóth Laci verseivel kezdjük a sorozatot.
Az összejövetel nyilvános. Mindenki látogathatja.

Most, ebben a sorozatban az irodalmi művek kerülnek ismertetésre, de szeretnénk ezt kibővíteni más területen sikereket elérő személyekkel is,. (Akár a Bandúr testvérekkel és másokkal).

Várunk minden érdeklődőt, osztálytársat, ismerőst, akik ismerték és szerették Tóth Lacit és akik az emlékét úgy is szeretnék megőrizni, hogy munkáját, verseit megismerik.

Pénteken tehát, szeptember 15-én a művelődési házban, öt órakor, a szokott helyünkön, a Sebestyén teremben (színpad mellett), szeretettel várunk.

Ráadásul mind a négy gyermek a dányi fúvószenekar oszlopos tagja.
kelle-e ennél nagyobb karrier?

Cimkék