Itt vagyTartalom / Dányi konyha (gyerekszáj)

Dányi konyha (gyerekszáj)


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 April 24

Tej

"Mikor kimentek az istállóba, ott a zsétárba tett vízzel megmosták a tehén tőgyit. Mikor megmosták, a vizet kiöntötték a zsétárbul. Aztán úgy fejték bele a tejet, fejősszéken ülve. Mikor megfejték, akkor köcsögökbe beleszűrték. Aztán hűvös helyre tették, hogy feljöjjön a fölye. A fölyit leszedték és fazékba rakták. Pár nap múlva köpülőbe öntötték és összeköpülték. Ebből lett a vaj és író. A megaludt tejből túrót és keserű túrót is készítettek. A túrót jól kigyúrták sóval és fazékba keminyen belenyomkodták. Egy fehér ruhába beraktak agyagot tizenhat centiméter vastagon. A fazékba rakott túróra ráhelyezték a ruhába tett agyagot. A túró nyolc napig volt a fazékba és addig keseredett meg. Ez nagyon finom ennivaló volt". (Nagymamájától gyűjtötte L. E. az 1960-as években)

Savanyítások

"Kisgyinnyét és huborkát leszedték és azt húsz literes kis hordókba rakták. Erre öntöttek esencet, amit a boltból hoztak. Ezt pár napig állni hagyták. Ez azután nagyon jó eledel volt".

Kenyérsütés

"A kukorica lisztet összekeverték rozsliszttel és azt használták fel. Este a nagyteknyőbe lisztet szitáltak. Ehhez sós vizet öntöttek. Utána megkeverték a kovászt. Ezt megdagasztották. Reggel fölkeltek és kiszaggatták a kenyérnek való tésztát. Ezt kenyérszakajtókba rakták. Mikor már megkelt akkor falapáton berakták a kemincébe. Két óra hosszáig volt a kemincébe a kenyér. Mikor megsült, ki lett szedve, akkor hideg vizzel megmosdatták. A kenyereket aztán hűvös helyre rakták. Ezután lett fogyasztva.

A lisztből málét és görhét süttek, és szuszogót is főztek.
A málét úgy készítették el, hogy a kukoricalisztet összekeverték rozsliszttel. A lisztet megszitálták. Ehhez hozzáöntöttek vizet Ez két óráig kelt egy nagy tálban. Mikor megkelt, belerakták tepsikbe és betették a kemincébe.

A görhét is így készítették el, csak mikor megkelt, akkor elszeletelték és gömbölyű formára összegyúrták. Ezt belerakták tepsibe és betették a kemincébe.
Ezek mikor kisültek, nagyon jó ennivalók voltak.

A szuszogót úgy készítették, hogy a kukoricalisztet megszitálták és forró vízzel összegyúrták és kovászt készítettek belőle. Ezt nokedli alakúra elszeletelték és forró vízbe belerakták. Mikor megfőtt kiszedték és megkenték zsírral. Ez jó ennivaló volt".

Cimkék