Itt vagyTartalom / Beszédes történelem 2.

Beszédes történelem 2.


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 February 08

Mondanom sem kell talán, hogy a "Beszédes történelem" egyházi jellegű és a Ház Történetéből, a Historia Domusból való. Ezek éppen Kozár Gyula plébános atya lejegyzései.
Olvasgatom én is, tanulságként. Nem csak nosztalgia, de nagyon súlyos és nehéz üzenetek ezek a mának. Megszívlelendő! Ez az idő, a hatvanas évek eleje az, amikor a községünkben is szövetkezetbe tömörülve (ne szépítsük: kényszerítve) dolgoztak a parasztemberek.

1962

"Az ájtatosságokat az elmúlt évek szokása szerint végeztük. A hívek szépen jártak templomba. Igen komoly, értékes segítség volt Jarábik János káplán.
Fáradhatatlan, szellemi, fizikai munkára alkalmas és készséges.
A hívek csodálatos tanújelét adták szeretetüknek amikor január 26-án az elveszett 2 éves kisfiú, Kővágó János (Malom u) keresésében több mint ezer ember vett részt.
A kántor is igen változatos volt, Horváth Teréz március 1-én elment. Véglegesnek igérkező kántor csak juliusra került, Lassú Piroska, akit december elsején M. Karola váltott fel.

Márciusban a két mellékoltárra vettünk egy-egy szőnyeget, ... a legrégebb cibóriumot aranyoztattuk.

Május 19-én a budapesti kórházban elhunyt Főtisztelendő Semsey Zoltán. Hazahozattuk és itt temette el Kovács Vince apostoli kormányzó 22 pap és a dányi hívek igen szép részvétele mellett. R.ip. (Reqiescat in pace: Nyugodjon békében) (GA).
Keresztelt 31 évi plébánossága alatt 3399 személyt, esketett 1025 párt, eltemetett 1632 elhunytat.

Május 27-én bérmálásunk volt, Kovács Vince püspök atya végezte. Szép volt, a májusi litániák jó alkalomnak bizonyultak az előkészítésére.

Augusztus közepén megkezdődött a hajó és a kórus festése.
A diadalívet Csiby MIhály festőművész készítette, november 19-ig tartott a munka. Augler Menyhért és Bolla Lajos mesterekkel. A fallábazatot mozaikkal rakattuk ki. Rendbehoztuk a kórus feljárót háborús romos állapotából. Nagyon sok szolgálatot végzett Jarábik János káplán, Kudela Lajos kőműves és Szabó János harangozó. A mesterek három hónapon keresztül, 4-5-6-os létszámmal a plébánián étkeztek. A festés benedicolását Falvay József főesperes jelenlétében dr Kósa László esperes végezte december 16-án.

A festéssel teljesen egy időben készült el a Stáció sorozat, a rajta lévő kis kereszteket Soós Lajos bognár ajándékul készítette.
Vági László dunavarsányi plébános december 15-én lelkigyakorlatos napot tartott a híveknek 3 szentbeszéddel.

1962-ben kereszteltek száma 52, házasságkötések száma 39, szentségek nélkül hat meg 2, elsőáldozók száma 79, hitoktatásra beíratottak 518, betegellátás 426, szentáldozások száma 57436, bérmálkozott 273.

1962-63 tele rendkívül zord, hosszan tartó és renfeteg hóval teli volt. Évszázadonként 1-2 ilyen tél adódik.
Novemberben kipucoltattuk a harangokat, hangoltattuk és intonáltattuk az orgonát. (Győry József volt a mester).

Cimkék