Itt vagyTartalom / A keresztények egységéért, második nap, kedd

A keresztények egységéért, második nap, kedd


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 January 18

Szívesen fogadtak bennünket, szép szóval, mosollyal, kedvességgel. Gödöllő, Fácán sor. Premontrei plébánia.

"Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra" (Ézs. 1-17)

A promontrei rendről néhány szóban.
Csak kevésben, mert aki évek óta velünk tart, tapasztalhatta a Jászóra (Felvidék) tett utunk alkalmából ennek milétét, de halgathatta is néha Dr Fábri Mihály tanár előadását itt helyben a Szent Imre ifjúságiházban, néhány évvel ezelőtt.

A "premontreiek" perjelként jöttek közén Trianon után.
Legendás szerzetesek építették az utat előtte, mint pl Fényi Ottó, vagy még korábban Takács Menyért perjel.

Őket követte Balogh Piusz apát, miután a perjelségből (sui juris) önálló apátság lett.

Gimnáziuma is van a plébániának, korábban szakgimnáziuma is volt egyházzenei tagozattal. Dányi tanulói is voltak (vannak) az intézménynek, sőt tanára is. Ismét!

Kedves és szép épület a templomuk, úgy tudom, új is épül hamarosan. Nagyon nagy ütemben fejlődik, bővül, gyarapodik a premontrei rend Gödöllőn. Igen! Utól is kell érni a kezdeteket, mert az agrártudományi egyetem épülete volt egykor a gimnázium, míg az állam el nem vette. Most igenis adják vissza nekik jogos tulajdonukat új formában.

De a lényeg!
A csúcspont most is a prédikáció volt, mely a fent idézett Ézsaiás levél szellemében mondatott.

A prédikáló pap új ember a körünkben: VirtJózsef OFM, Máriabesnyői plébános, miután a szeretett kegyhelyünkre újra beköltöztek a kapucinus atyák.

Virth József azzal kezdte a beszédét, hogy a világban gyakori fogalmat, a kompromisszumot elemezte.
Megegyezés emberek és csoportok között, megállapodás, egyetértés (látszata), egyhúron pendülünk ezután.
Ez a krisztusi értelemben használhatatlan szó, a kompromisszum a világ nyelve.
Hitben, Istenben, Jézus valóságos isteni létében nincs kompromisszum. Senkivel. Nem lehet a világi dolgokat isteni magasságba emelni és az emberi látásmódokat az Isten rangjára emelni. Én így fordítottam le magamnak a mondottakat. Mély és erős igazságokat mondott a szónok.

Aztán bizonyítékokként előjött a nem régen temetett emeritus pápa hitbéli állításaival, de ezen is túlment, eljutott az ókereszténységig, egészen Szent Ágostonig.

Az említett egyházatya, Ágoston, az Isten Városa című munkájában a béke fogalmát elemzi és világítja meg több oldalról is. Kinek a békéjéről van szó egyáltalán? -teszi fel a kérdést.

Azt mondja: béke egyenlő igazság.
Azt mondja: a béke a rend nyugalma.
Azt mondja: diadalmas béke nem igazi béke.

Mély filozófikus, de a köznapi ember számára is felfogható magyarázatokat hallottunk, amiért azt mondhatjuk, érdemes volt ezt az embert meghallgatni.

Ha premontrei Isten-tisztelet- együttlét, akkor zsolozsma.

Most is borsódzik a hátam ha az esti zsolozsmára gondolok. Nem csak ott voltam. Gondolatban felrepülzem a magasba, egészen Csíksomlyóig és láttam-hallottam a Pünkösdi üzenetet, a többszólamú szép énekeket, a Szentlélek lehívását, mint Csíksomlyón.

Várjuk a következő együttlétet!

Cimkék