Itt vagyTartalom / Tájházon innen, falumúzeumon túl XI....Úri

Tájházon innen, falumúzeumon túl XI....Úri


Beküldte buborék - Ekkor: 2022 July 02

11

A közelmúltban a Magyar Falu Program Civil Alap 6 MFt-os támogatásából Úri község Hagyományőrző és Értékmentő Egyesülete megvásárolta az Ady Endre utcában lévő több, mint száz éves parasztházat.

Az egyesület tagjai folyamatosan felújították a régi épületet és korhű használati tárgyakkal rendezték be a szobákat, a helyiségeket.
Elkészült a tisztaszoba, a konyha, a kisszoba és az épület külső felújítása is befejeződött.

Az Egyesület egyik célkitűzése az, hogy a Hagyományok Házában rendezett bemutatókon megismertessék a gyermekekkel a régi falusi, paraszti élet valóságát. Megtudhatják ezáltal, hogyan élték meg a nagyszüleik, a dédszüleik a hétköznapokat, milyen munkát végeztek, milyen ételeket ettek, milyen ruhákat viseltek és miként ünnepeltek.
További terveik között szerepel még egy alkotóház megépítése a ház tágas udvarán, ahol kézműves és egyéb programokat szerveznek majd az óvodásoktól kezdve az iskolásokig, illetve még a felnőtteknek is. Megtanítják pl. a kosárfonást, horgolást és több régi foglalkozást elevenítenek fel. Természetesen bemutatják Úri jellegzetes, hagyományos ételeinek az elkészítését is.

Június 25-én "nyitott ház", nosztalgia napot tartottak a Hagyományok Házában. Haraszti Imre polgármester úr kalauzolt végig a szépen karbantartott épületben. A felújítások lassan véget érnek, az új alkotóház főfalai már állnak. Közel harminc gyermek oktatását tervezik az új épület falai közt. Cél a hagyományőrzés és ápolás. A nyílt napon betekintést nyerhettünk az úri népviseleti féling készítés fortélyaiba. Az érdeklődőket Benyó Antalné, Ica néni tanította a féling szabására, varrására. Remélhetőleg az úri féling viselete divat marad a fiatalok körében is.

22
44
55
66
77
88

Cimkék