Itt vagyTartalom / Hívogató - képekkel, videóval

Hívogató - képekkel, videóval


Beküldte jadzi - Ekkor: 2022 June 09

Az alábbi üzenetet Kovács Lászlótól kaptuk június 1-én (a késett közzétételért elnézést kérünk /szerk./):

Kedves Dányiak, Zsámbokiak!

Tudomásunkra jutott, hogy idén június 27-től július 1-ig dányi és zsámboki gyerekek táborozását szervezik Tar községben.

/Katt a nagyobb képért!//Katt a nagyobb képért!/

Ezúton szeretnénk felhívni a dányi gyerekek és szüleik, valamint valamennyi dányi lakos érdeklődését községünkre. Dányból barátokat, ismerősöket szereztünk 2010 környékén. A barátság addig fejlődött, hogy több íjász versenyt is szerveztünk közösen Taron, bemutatón vettünk részt Pásztón.
II. tari íjászverseny 2011II. tari íjászverseny 2011II. tari íjászverseny 2011 02II. tari íjászverseny 2011 02
A dányiak nagy létszámban képviseltették magukat a Taron megrendezésre kerülő reneszánsz napokon. 2012. július 7-8-án Taron megrendezett Jurta Akadémián és Kopjafa állításon is ott voltak a dányi barátaink.
Tari Jurta AkadémiaTari Jurta Akadémia
A palóc Tar község egyik terén emlékoszlopokat állítottunk a honfoglaláskori magyarság letelepedését segítő katonai segédnépek emlékére, akik az idők folyamán beolvadtak a magyarságba. Oszlopokat kaptak a besenyők, székelyek, jászok, kunok, palócok. A kunok oszlopát dányi Kis András barátom faragta, szervezte a meghívott települések hagyományőrző csapatainak részvételét. A rendezvényen ott voltak a Besenyszögiek, a Jászfényszarusiak, a Kunszentmiklósiak, a Tariak és Nagyrédeiek hagyományőrző csapatai, korhű viseletben. A besenyők oszlopát szintén a dányi illetőségű Vámos László faragta.
Kopjafa kun - Kis AndrásKopjafa kun - Kis AndrásBesenyő oszlop - Vámos LászlóBesenyő oszlop - Vámos LászlóTar, kopjafa avatásTar, kopjafa avatás
Az ő keze munkáját dicséri az emlékpark tájékoztató táblája. Tar Lőrinc, egykori híres tari földbirtokos udvarháza előtt állítottuk fel Kis András, Tar Lőrinc emlékére faragott kopjafáját.
A mi kis tari csapatunk is sokat ellátogatott a dányi barátaink által szervezett rendezvényekre, megismertük a szép környezetben elterülő Dány nevezetességeit.
Verseny DányVerseny Dány
Barátságunk a dányiakkal a mai napig töretlen. Ezért is örülünk a dányi gyerekek megtisztelő látogatásának. Reméljük ők is megcsodálhatják településünk szépségeit, nevezetességeit. (Poklos forrás, Tar Lőrinc udvarháza, középkori templomunk, Csevice forrás, sztupa, Kőrösi Csoma Sándor emlék pavilon, stb.)

Egy bemutató videó Tarról:

A tábor közelében élő Duschenka Gyöngyi, tari keramikus ajándéktárgyait ajánljuk az idelátogatók szíves figyelmébe.

Üdvözlettel: Kovács László, a Tar Lőrinc Baráti Kör elnöke és Palóc Világtalálkozó szervezője

Cimkék