Itt vagyTartalom / Kell-e cégér?

Kell-e cégér?


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2020 December 07

Kell-e cégér a jó bornak?
Úgy tartja a mondás, hogy a jó bornak nem kell cégér.
Egy másik népi mondás meg úgy szól, hogy néma gyermeknek anyja sem érti
szavát.

Kiderül hát ezzel, hogy "termékmegjelenítésről " van szó.

Igazán miről is?

Az utóbbi években (évtizedben) száznál sokkal több írás került ki a kezem alól. Ezt a Dányi Krónikán olvashattuk, (ha éppen nem szorították háttérbe). Akkor így módosítom: egy részét olvashatták azok, akiknek a Krónika fontos információt tartalmaz, hordoz.

Na! Vágjunk hát a közepébe!

Megjelent egy könyv, illetve megjelent az a könyv, amelyik az én írásaimnak egy jó részét tartalmazza. Nem mindet. (talán egyszer eljön az idő, hogy mindegyik könyv alakban a világosságra kerüljön.

Ennek a könyvnek a címe: Gondolatszőttes. (fényről, földről, emberről).

Már kinn van a "piacon", elérhető, melyhez az alábbiakat kell tudni.

A könyvet én elsősorban a dányiaknak szántam. Barátaimnak, volt kollégáimnak, munkatársaimnak és mindenkinek valójában akivel kapcsolatban álltam. Hivatalból és hivatalon kívül.

Dányi emberek, történések, a dányi intézményekről alkotott véleményem és még sok más is található benne, rövidebb-hosszabb írásként.

A könyvnek -természetesen- nincs ára. Ingyen is vihető. Aki viszont támogatni szeretné a dányi Sebestyén népfőiskolát, (hogy folytathassuk Sebestyén életének kutatását, megjelenítését), azok szerény összeggel, akár egy-két korsó sör árával, vagy néhány csomag cukorkának megfelelő összeggel, kicsivel, vagy nagyobb összeggel, ezt megtehetik. Az így összegyűjtött pénz sem kerü senki zsebébe, hanem egy bármikor ellenőrizhető közös kasszába, melyet Dány község javára fordítunk.

Ilyen adakozásból került a Kókai út mentére a nagyon szép, faragott Krisztus (keresztfán) és állítatott Sebestyén szobra is a Deák körúti tájház elé. Nevelő-oktató céllal. Ezt szeretnénk folytatni egy más területen,(hogyan nézhetett ki Sebestyén korában a falu) és szintén láthatóvá tenni.

A szép kivitelű könyv Dóczi Krisztina és férje munkáját dícséri, valamint Fazakas Tibor dányi művész illusztrációját is tartalmazz.

A beköszöntő után (Üdvözlet az olvasónak) hat fejezetre bontva az alábbi módon tagolódik a könyv.

Az első címe: Emlékképek
A második: Generációs találkozások
A harmadik:Korreflexió
A negyedik: Közélet
Az ötödik: Ünnepkörök
A hatodik: Karantén idején

Az írásban közölt gondolatok részben novellisztikusak, részben vélemények és ismeretterjesztők, és más, talán irodalmi formába be nem illeszthető, azért sem, mert a szerző nem tartja magát írónak, hiszen nem is az.

Miként lehet a könyvhöz hozzájutni?

Egyik része Hangodi Istvánné (Juci) házában van, Bartók Béle u 23 telefon:06 20 486 0535
a másik Nusikánál (Ivicsics Istvánné), szintén a Bartók Béla utcában, telefon: 06 30 565 3576

Miért éppen tőlük kell ezt kérni? A válasz, az, hogy az 1989-ben megalakult dányi népfőiskola a továbbiakban alapítványként működik és Juci is, Nusi is (velem együtt) a kuratórium tagjai.
A könyv tőlem is átvehető, kérhető -mint mondtam ) ajándékban (hogy tovább adjuk esetleg, mert több is vihető egy személynek, aki talán ajándéknak szánja másnak, másoknak, de a népfőiskolánk támogatására is lehetőség nyílik.
Az én telefonszámom: 30 271 09 31 , (Széchenyi u 57)

Kell-e hát cégér? Bizony kell, mert "néma gyermeknek anyja sem érti szavát.) És mi nem vagyunk némák.

Szeretnénk ha sok pártoló tagunk lenne, csoda szép dolgokat tudnánk együtt megvalósítani.

A könyv olvasásához jó egészséget és időt kívánok, -mint mondtam, ez az első rész- és fogadjátok (fogadják) ezt a könyvet a mi ajándékunknak, tiszta szívvel és őszintén mondjuk.

Szép és lelkiekben gazdag készülődést kívánunk Jézus születésének ünnepére, barátsággal és tisztelettel:

Gódor András a dányi népfőiskola vezetője, címzetes egyetemi docens

Cimkék