Itt vagyTartalom / Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről


Beküldte buborék - Ekkor: 2019 March 21

Március 25-e Jézus fogantatásának az ünnepe. Az egyik legrégibb egyházi ünnepünk, tartalma, hogy Szűz Mária, Jézus édesanyjává lett.
Mária ünnepként tartjuk számon, de természetesen elsősorban Jézus Krisztusról szól az ünnep.

Jézus világba lépése, a hírüladás rejtett eseményével kezdődött el. „Az Angyali Üdvözlet Szent Lukács evangéliumának elbeszélésében egy rejtve történt, egyszerű esemény senki sem látta, senki sem tudott róla, csak Mária, mégis meghatározó jelentőségű az egész emberiség történelmében. Amikor a Szűz kimondta igenjét az Angyal bejelentésére, Jézus megfogant és általa új korszak kezdődött a történelemben…”

2017. évben egy Gyümölcsoltó Boldogasszony állókép lett felállítva a Nagyháton. A kerámia képet Sződi Katalin- dányi gyökerekkel rendelkező- Tar községben élő keramikus készítette.
A képen milyen szimbólumokat láthatunk?

Tulipán:
Az őshazából magunkkal hozott motívum. A nőiességet, befogadást, tiszteletet, szeretetet jelképezi.

Fias tulipán:
A tulipánkelyhének belsejében egy másik tulipán van. Ez a szimbólum a z áldott állapotban lévő asszonyokat jelöli, akik szívük alatt hordják magzatukat.

Indák, levelek:
Az élet folytonosságát, a lélek felemelkedését, a léleknek a holta után az Istenhez vezető útját jelképezi. A zöld szín szimbolizálja: az égi és földi keveredést, a tavaszt, a természet megújulását, termékenységet, a gyógyítást, a kereszténységben a halhatatlanságot, feltámadást.

Csillag:
A hatágú csillag – az egyensúly, a harmónia és a mindenben jelen lévő spirituális élet gyönyörű szimbóluma. Lehetővé teszi, hogy szívünk megnyíljon egyszerűségében és bárki, aki használja, önmaga és az emberiség gyógyítójává válhat.
A formáját legkönnyebben úgy képzelhetjük el, mint ami két háromszögből áll. Az egyik háromszög felfelé mutat, reményeinket és vágyainkat jelképezi.
A másik lefelé mutat, a mennyei áldásként felénk áradó fény szimbólumaként. E két háromszög felosztás nélkül egyesül, a tökéletes egyensúlyt jelképezve. A tökéletesség, egészség és boldogság állapotát jelképezi.

Alma:
A keresztény ikonográfiában Szűz Máriának attribútuma. A bűn leküzdésére, Krisztus megváltói küldetésére utal. Az alma olyan gyümölcs, amely megőrzi a fiatalságot, ezért a megújulás és az állandó frissesség jelképe. A tökéletességet, a tudást, a testbe zárt szellemet, a szépséget és az egészséget is jelképezi.
A piros szimbóluma: védelmező, a fenség színe, a szeretet-szerelem, termékenység jelképe.

Madár:
A lélek szimbóluma. A madarak a menny és a föld közötti kapcsolattartást, az istennel folytatott kommunikációt, a lelket és a szellemet szimbolizálják.
Szimbolizálja a szabadságot, a tavasz hírnökei, hazatérést, feltámadást is, de bátorságot, hűséget, harmóniát is jelentik.
A kék szimbolizálja: a mennyei hatalmat, az angyalokat, Szűz Mária színe, a transzcendenciát, a végtelenséget, a szeretetteli boldogságot.

Nap:
Életet adó fényt jeleníti meg.
Kerek formája a végtelenség szimbóluma, amelynek nincs kezdete és nincs vége. A Nap szimbóluma felfedi az ember isteni eredetét, és megmutatja számára a növekedés és tudás határtalan forrását és lehetőségét.

A keresztények a Nap három aspektusát vették alapul:
A felmenő Nap a kezdet, a nappal ígérete, az életadó, s így szimbolikusan a Teremtő Isten, az Atya.
Délben a Nap eléri érettségét, és mindenkire süt, nagy aktivitást és növekedést előidézve. Ez az Atya kiterjesztett ereje, gyümölcse, a Fenntartó, a Fiú.
A Naplemente jelenti a munkanap végét, a pihenés idejét. Ezért megtestesítője a Szentlélek.

Csillag glória:
A tökéletesség szimbóluma. Az Ószövetségből a 12 pátriárkára, az Újszövetségből a 12 apostolra utal.

A képen látható további színek jelentései:

Barna: Az anyaság, a gondoskodás, a termékenység, alázat színe.

Narancssárga: Az isteni szeretet kinyilatkoztatását, a szeretetet, a boldogságot jelképezi.

Sárga: Az örök fényt, az isteni szeretetet, jóságot, a szentséget, a bölcsességet, az előkelőséget jelképezi.

Türkiz: A béke, a harmónia, tiszta ítélőképesség színe.

A 2017 szeptemberében felszentelt alkotás további érdekessége, hogy Dányba szállítása során a pásztói könnyező Mária szoborral lett összeérintve.

Buborék

Cimkék