Itt vagyTartalom / Gyomorgörcs

Gyomorgörcs


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2018 September 13

Kellemetlen. Felettébb kellemetlen.
Nem kell hozzá sok, hogy kialakuljon. Nyáridőben. Elég az is, ha kedvünkre ehetünk a most érő szilvából. Szilvaszezon van. Szilva nyersen, csak úgy a fáról, ahogy az Isten megteremtette, szilva gombócban (szilvásgombóc) szilva lekvárnak és szilva a szilvóriumnak. Jóféle tarpai vagy szamosháti pálinkának. De legfőképpen az oroszhegyinek, ahol a Fehér Nyikó mossa Udvarhely szék földjének partjait, nem messze a fő úttól mely Csík széket köti össze a székelyek fővárosával, Székelyudvarhellyel. Hát ez az igazi!!

Ezen utóbbi /szilva pálinka) gyógyító erővel bír.
Együnk csak nyers szilvára tejszínnel púpozott vanília fagylaltot!
"Meglátszik" az eredmény. Szükség lesz a szilva pálinkára.
Más megközelítésben a gyomorgörcsöt:

Gyomorgörcs egyetemi (főiskolai) vizsgák előtt, az érettségit megelőző napon, vagy csak egyszerű munkanapon, amikor félve közelítünk a megmérettetéshez.

Nem csak iskolához kötődik a félelem, de félelem kötődhet a munkahelyi felvételhez is.
Sőt a munkahelyhez konkrétan is, vaddisznó főnök, rivalizáló munkatársak, kenyérféltő szakik, besúgók hada, betegen fekvő gyerek otthon, míg én a munkahelyen vagyok, nincs kire hagynom aki ápolná, közlekedési dugók, fizetés előtti nap, (és fizetés utáni is), sőt, maga a munkahely létezése, sorsa, állandósága, szilárdsága is okozhatja.A munkahely megszűnésétől való félelem, privatizáció, tulajdonosváltás, profiltisztítás,összevonás, integrálás, csődhelyzet, és még számos eset lehet kiváltója a gyomorgörcsnek.

A gyomorgörcs népbetegség nálunk.
Nézzük ennek a jelenségnek más összefüggését is, a valódi okot vagy annak hiányát. Minden az emberrel kapcsolatos. Okkal is, okozóval is és áldozattal is. Csak más-más szerepben.

Az élet felgyorsult.

Az Isten úgy teremtette a világot, hogy annak belső lényegévé tette az ő nagy tervének valóra váltását.

Az Ő nagy terve az volt, hogy osztozzon valakivel a nagy végtelenségben, a mennyei boldogságban. Megteremtette ezért az embert.
Osztozzon hát az emberrel, akit gyermekének fogadott, mert képének hasonlóságára alkotott meg.
Nem volt rövid ez az út. Nem volt az. Míg Isten lelke lebeg a vizek felett és Isten akaratából ember lett elképesztően hosszú idő.

Az ember (Isten terve alapján) kiemelkedett az élőlények sorából, az alakváltozásainak számos sorozatán átjutva,(előember, ősember stb) tízezer évek alatt jutott el arra a pontra amikor birtokba vehette és tudatosan alakíthatta környezetét. Ember lett, a természet gazdagságában, szépségében és Isten előtti fontosságában is a legelső.

Az embernek két lényeges vonása alakult ki, hogy embernek mondható legyen.
Az egyik tulajdonság az amit értelemnek nevezünk (az észhez kötődően), a másik tulajdonság a lélek, amely közvetlenül köti őt teremtőjéhez.

A lélek azt sugallja, legyünk az Isten követői, parancsainak teljesítői, építsük ki a kozmikus sztrádát magunk számára, hogy hozzá eljussunk, ha "behívót" kapunk, ezen a néhány évtizeden át tartó úton.

Az Isteni bölcsesség csúcsa a nekünk ajándékozott bizalma is.
Ezt a bizalmat az észnek kellene karban tartani, naponta élesztgetni, hogy alkalmasságunk bizonyítékát lássa benne az Úr.

Az ész, tékozló fiú lett!

Naponta tékozolja el a kapott bizalmat és a helyett, hogy hálával telt szívvel mondana köszönetet, elherdálja, megcsúfolja a nem szűken, de gazdagon kapott tálentumait. Hamiskártyás lett a szerencsétlen, cinkelt lapokkal játszik, de a cinkelt lapokat Biblia-mód forgatja.

Felhívott egy ismerősöm, egészen kiváló ember és okos is. Nem csak ő, de a családja is annak mondható.
Gyomorgörcsöm van naponta -mondta ő, mert fiával történő munkahelyi esetek (állami cég, üzem, vállalat, intézmény, az éppen aktuális behelyettesíthető), oly ellentmondóak és kiszámíthatatlanok, hogy egészen tanácstalanná lett, elbizonytalanodott és kétségek gyötrik.

Szabad-e ilyennek megtörténni, kérdezem magamtól.

A katolikus ember gyakran mondja imájában, ha közel érzi magához az Urat, "Jézusom alakítsd szívemet a te szíved szerint" (vagy kibővítve a te szent szíved szerint)

És ha már kérjük Jézust ehhez a nagy változáshoz, hogy alakítsa szívünket az ő szíve szerint, akkor eszünkbe jut-e az, hogy milyen is ez a szív.

Ez a szív olyan, ahogyan Máté evangéliuma meghatározza. (Máté 11: 30) "Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek".

Vajon a munkahelyi gyomorgörcsök okozóinak ilyen szíve van-e?
Vajon a nyugtalan léleknek keresünk e orvosságot?

Vajon a munkahelyeken pozícióban lévők, keresztény hazáról és Európáról szólva szelíd és alázatos szívvel szónokolnak-e?

Vagy csak politikai (munkahelyi) marketing lett a kereszténység egyesek nevében és mások szájában? Szerte Európában!

Aggódom szilvaszezon idején.

Aggódom az egészségért és aggódom a gyógyulásért. Az Ember egészségéért és beteg lelkének gyógyulásáért.

Ha keresztény vagy akkor Krisztus követő vagy.
Azaz szelíd és alázatos szívű

Nem kellene nagyon gyorsan paradigmát (nevezzük egyszerűen nézőpontnak) váltani, hogy igaz legyen az, ami szánkból elhangzik, ne csak való. (Az igazat mond ne csak a valót -figyelmeztet a költő is)

A kérdés előttünk nagyon is világos, a cél nagyon is érthető,az Istentől kapott küldetés nagyon is figyelmeztető, hogy majd egészséges önbizalommal és megnyugvással, tisztuláson átesett lélekkel állhassunk a Bíró elé, ahol majd világosságra kerül sok szív titkos gondolata.

És nem csak szilvaszezon idején!

Gódor András ny. polgármester c. egyetemi docens.

Cimkék