Itt vagyTartalom / Meghívó 2.

Meghívó 2.


Beküldte buborék - Ekkor: 2017 November 07

vitéz Bertalan Árpád (1898-1941) őrnagyvitéz Bertalan Árpád (1898-1941) őrnagy

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ), a Történelmi Vitézi Rend Isaszegi Alegysége, a Tóth Árpád Nemzeti Társaskör és a Falumúzeum tisztelettel meghívja Önt, barátait és ismerőseit

2017. november 10-én (pénteken) 17:30 órakor az Isaszegi Falumúzeumba
Bertalan Árpád hadnagy, rohamjárőr parancsnok haditette
c. vetítettképes előadásra

Előadó:
Gáll Gábor MEBSZ
Kegyeleti Bizottság elnöke

Bertalan Árpád hadnagy 100 évvel ezelőtti hőstettére, emlékezünk amelyért a Mária Terézia Katonai Rend Lovagkeresztje
kitüntetést is megkapta (A legfiatalabb kitüntetett volt!)

"A leírások szerint katonái rajongtak a vakmerő, ugyanakkor megfontolt tisztért, aki 4 nappal 19. születésnapja után beírta magát a hősök nagykönyvébe. 1917. október 24-én Tolmeinnál Bertalan 15 fős rohamcsapatával mélyen betört az ellenséges vonalakba azért, hogy elfoglalja a monarchia csapataira veszélyt jelentő olasz lövegeket. A harcok során azonban csapdába estek, s Bertalanék az olasz állások közé szorultak. Az ifjú magyar tiszt azonban a visszavonulás helyett az előretörést választotta.
A hadnagy közelharcban átküzdötte magát több álláson is, miközben számos olasz foglyot ejtett és fegyverzeti eszközt zsákmányolt. Délutánra eljutott a tüzérségi állásokhoz s elfoglalta a lövegeket, a kezelő személyzetet pedig megadásra kényszerítette. Mivel a nagy támadást akadályozó tüzérségi tüzet megszüntette, az osztrák-magyar csapatok támadásba lendülhettek, ami alatt Bertalan nyolc főre apadt csapatával hátba támadta a még védekező olasz erőket. A hadművelet sikerrel végződött, ráadásul közel 2000 olasz katonát ejtettek foglyul."

Cimkék