Itt vagyTartalom / "...... ha velük van a vőlegény"

"...... ha velük van a vőlegény"


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2017 May 08

Piros Pünkösd napjáról több mondás, köztük néhány dal született népünk ajkán az elmúlt századokban.
Húsvét öröme a Szentlélek eljövetelével lesz teljes.
A második Isteni személy megváltásunkra lett emberré, kereszthalálával és feltámadásával örök reménnyé. Szó szerint értve az örökkévalóság igéretét.
A harmadik Isteni személy a Szentlélek, ajándékaival halmozta el az embert, értelemmel, bölcsességgelés a szó igazával, egyetemességével.

A csíksomlyói búcsú is Pünkösd napjára esik. Ezt most nem részletezzük, miért is alakult így, de így alakult és a világ, elsősorban a Székelyföld katolikusai úgy látták jónak immár több mint négyszáz esztendeje, hogy az Istenanya ünnepe is legyen, a katolikus keresztényeknek ez a szokásos Mária-jelenésektől eltérő közös tisztelete.

A csíksomlyói búcsú nem hagyta érintetlenül a világ magyarságának szívét, mert mára igazi világtalálkozójává vált az Újvilágban, elsősorban Kanadában élőknek és a Kárpátok népének egyaránt. Felekezeti hovatartozás nélkül.

Megyünk, ismételten megyünk, mint azt már e helyen is megírtuk.

A mi zarándoklatunk öt napos lesz. Csütörtöktől hétfőig tart.

A Dányi Krónika kiemelt hírei között szerepel a programunk, ezért ezt nem írom ismét le.

Egy dolgot viszont meg kell említenem. Azért kell megemlítenem, mert sokág bizonytalan voltam, helyesen cselekszünk-e akkor, amikor új elhatározásra jutottunk.

Ez az újdonság pedig az, hogy Pünkösd napján, vagyis a Nagy Találkozót követő napon, mely találkozás a szombati szabadtéri szentmisében bontakozik ki, szabad-e "laza" programot tervezni.
Szabad-e eltérni az eddigi gyakorlattól, amikor is a hazautazást megelőző napon, tehát vasárnap, szellemiségében folytattuk a zarándoki lelkületet. Templomokat, történelmi helyeket, szerzetesi közösségeket látogattunk meg, most ezt megváltoztatjuk. Részben!
Elmondom, hogy miképpen változtattunk. Azt is elmondom, hogy miért.

A miértre adott választ lássuk elsőként.

Mi tagadás, még akkor is ha kényelmes az autóbusz amivel utazunk, kényelmes a szállásunk ahol éjszakáinkat töltjük, a csíksomlyói zarándoklat igazi zarándok út abban az értelemben is, hogy "nincs zarándoklat fáradság nélkül". Igen, elfáradunk, testileg elcsigázódunk, úgy mint máskor, úgy mint itthon.
Szombaton hajnalban kelünk és indulunk korán Gyergyószentmiklósról Csíksomlyóra.
Csíkcsicsónál a többség leszáll az autóbuszról és gyalogosan folytatja az utat. Néhányan az autóbuszon maradnak, úgy is találkozunk a Mol töltőállomásnál. A mi "keresztaljunk", a dányiaké itt csatlakozik a széltében-hosszában érkezőkhöz és együtt megyünk fel, a Nyeregbe, a szentmise színhelyére, erre a többszáz hektárnyi fennsíkra. Lehetőleg közel helyezkedünk el a szabadtéri oltárhoz.

Amikor ismét találkozunk az autóbusznál, sokszor csapzottan, bőrig ázva, vagy éppen a melegtől kitikkadva, nagy öröm mindenki számára. Igazi zarándok-hangulat uralkodik. Telve a szív, felszabadult a lélek, szárnyall az egeket ostromló gondolat, hálával töltekezett még a lég is.
Közel van az Úr midenkihez, aki hívséggel hívja őt -olvashatjuk a Zsoltárok szavait. Hát mi hívtuk, hozzánk úgy érezzük közel van.

És amiért írok most jön a magyarázat.

Szombat este későn jön álom a szemünkre. Rövid az éjszaka. Érthetően. Másnap nehezen ébredünk, de a program, az program. Teljesíteni kell!
Hát ez megy nehezen. Ez érthető az előző nap, napok tükrében.

Úgy gondoltuk ezért, hogy most kicsit másképpen alakul a vasárnapimenet. A következő képpen.

Reggelelmegyünk szentmisére. Pünkösd van, zarándoklaton vagyunk, ez kihagyhatatlan.

Ezt követően kimegyünk az erdőre!
A Délhegy alá. Nagy hegy, nagy erdő, nagy vendéglátás.
Itt az erdőn, a Délhegy 1200 méter fölé magasodó orom tövében vár bennünket egy kis tó. Egy kis házikó, egy kis székely étel /esetleg ital/. Vendégszerető emberek.
Bennünk Mária, Szűzanyánk mosolya, bennünk a Somlyó hívogató lankái ahol vészterhes felhők gyülekeztek tegnap.
Együtt vagyunk, együtt leszünk. Dányi és nem csak dányi, hanem isaszegi, szentlászlói, és más településekről is velünk örvendő zarándokok.

Szabad-e "mulatni" a zarándok úton? -ez volt a kétségem.

Elmúlt a bizonytalanságom!

Keresztelő János farizeus tanítványai kérdezték Jézust. Miért van, hogy a te tanítványaid nem tartanak bőjtöt?
Jézus válaszolt: Vajon szomorkodhat-e a násznép amíg velük a vőlegény?

Vajon mentes-e a zarándokút a jókedvtől, ha velünk van Jézus? És ha velünk a Csíksomlyói Szűzanya?

Ha valakinek még kedve támad Csíksomlyóra jönni és még nem jelezte, íme az alkalom!
A székelyek várnak minket.
Szűz Mária várja a dányiakat.

Cimkék