Itt vagyTartalom / Molly néni földicseresznyéje

Molly néni földicseresznyéje


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2017 March 19

Mi dányiak, hozzászoktunk ahhoz, hogy a ház körüli kertünkben ugyanazokat a növényeket ültetjük, amelyeket láttunk szüleinktől, nagyszüleinktől. Jól van ez így -nem mondom- mert aki még így cselekszik, nem csak a hagyományt folytatja, hanem a konyhát is ellátja szükséges anyagokkal. Általában krumplival, babbal, borsóval, paprikával, paradicsommal, karógyökerűekkel. Ez dicséretes is a maga nemében. Mert mit mondjunk arról, ahol nincs kedv még ezt sem csinálni. Mit mondjunk arról, aki azt mondja, hogy nem éri meg ezzel "bajlódni" mert minden megvásárolható a piacon?

Szombaton délután, estébe hajlóan három remek fiatal azt mutatta meg az ifjúsági házban vetítőképes előadáson, hogy milyen gazdag lehet egy zöldséges kert ha átlépjük hagyományos szemléletünkön, milyen

sok örömet okoz a változatosság és milyen jó alkalom a rekreációra /felüdülés, kikapcsolódás a napi stressz után/
ha kimegyünk a kertbe és ápoljuk, gondozzuk növényeinket. Ez egy egészségmegőrző programnak sem akármilyen, ráadásul hozzáteszünk a világ alakulásához annyit, amennyi tőlünk egy ilyen alkalommal telik.

Szóval, a sarkantyúka szép is jó is, retekízével.
Az amarátok másfél két méter magasra is megnőnek, ízletes a levelük is.
A metélő fokhagymának nincs utóíze úgy mint a hagyományosnak.
A krizantémnak van egető változata.
A körömvirág jó ízű saláta.
A bazsalikomot a föld felszínére kell vetni, ritkább ültetéssel magas növény lesz belőle.
Az okra termését esszük, mely paprikához hasonló, olajban sütve kiváló.
A perui földi csersznye valójában paradicsom.
A padlizsánoknak változatossága gazdagítja a kertet.
A fehér cseresznye is paradicsom.
A kék paradicsomot akkor szedjük, ha a vége pirosas.
A gypsi fekete paprika.
A hagyma- féléknek számtalan változata van.
Lila lótusz, indigó apple, mexikói egérdinnye, lőcsei paprika, rébusz sárgadinnye, sétapálca kel, cigánybáró, bazsalikom és megannyi féle-fajta növény, mind-mind egészségvédő, egész éven át fogyasztható, vitamingazdag és így tovább, és így tovább, egészen több százas nagyságrendig.

Többen vásároltunk, kipróbáljuk majd meglátjuk mi lesz a vége.

Egy tanulság már minden kétséget kizár: falun, vidéken /de még városi zöldövezetben is/ a termőföld kincset ér, még szinte maroknyi méretében is.

Aztán beszéltünk a népfőiskola aktuális programjairól is.

Így pl a most aktuális gyümölcsfa oltásról mely során több a határban megtalált fajtából vettünk oltóágat, vagy a meghirdetett zarándoklatok sora is szóba került.

A határidő e hónap vége a kárpátaljai útra való jelentkezésre.
Ez augusztus 21 és 25 között aktuális.
Az útvonal és a célállomások a következők: Beregszász, a magyarság szellemi központja, aztán Munkács vára és a város mint II Rákóczi Ferenchez és Zrínyi Ilonához kötődő emlékhely, ki nem maradhat a Vercke a hányatott sorsű emlékművel, ezen túl a legendás Árpád-védelmi vonalak, ezek bunkerei és kazamatái melyek a világháború során szolgálatot teljesítő védvonalak voltak, a Sipoti remek vízesés, az 1000 méter magasana lvő tengerszem, a Szinevéri tó. Népi mesterség virul még és látható az izai kosáronás /vásárlással/ és így tovább.

A szállás költsége kb húszezer forint, az autóbusz díja tízezer becslésünk szerint. A Rákóczi Szövetséghez pályázatot nyújtunk be a költségek kimélésére.

Április 8-án a győztes Isaszegi-csata emlékér gyalogtúrát szervezünk és lehet még jelentkezni a csíksomlyói búcsúra is.

Szóba került egy négy napos, Mecseknádasdról induló Püspökszentlászlót és a Zengőt érintő zarándokút Máriagyüdre, valamint a pályázattól függő egyéb más program is.

Az aktív /tanulható/ társadalmi közélet mindig közelebb viszi az embert ahhoz a felismeréshez, hogy az a dolga ebben a világban, hogy mások javára is és egyéni életének kibotakoztatására legjobb út a másokkal együtt végzett munka.

Cimkék