Itt vagyTartalom / A dányi népfőiskola első félévét......

A dányi népfőiskola első félévét......


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2016 June 05

A dányi Sebestyén Sebestyén népfőiskola -helyi civil szervezet- befejezte az első félévi "kurzusát" május 28-án, szombaton, Dr Gémesi György gödöllői polgármester előadásával.
Polgármester úr személyes hangvételű előadásában visszatekintett közfeladatai vállalásának kezdetére, a polgármesteri munka számos körülményeire és elemezte az azóta eltelt mintegy negyedszázad számos küzdelmét, eredményét, gondjait, örömét, bánatát. 26 éve tölti be ezt a tisztséget az ötven éve várossá lett Gödöllőn. Elmondása és véleménye szerint az államigazgatásban, az önkormányzati munkát hátráltató körülmények jöttek létre pl az iskolák központosításával, kevesebb teret engedve az önkormányzati kibontakozásnak. Ellenvetés nem volt vagy vita erről a kérdésről -megjegyzem- pedig érdemes lenne talán helyi szinten is elemezni, hogy a változás a mi iskolánknak és önkormányzatunknak jó-e, mert Gödöllőnek ugyan nem, de figyelembe kell venni azt is, hogy a helyi önkormányzatok más-más "kondíciókkal" rendelkeznek, és azt is, hogy a magyar oktatásügy mélyrepülésének számos liberális intézkedés volt az előzménye.
A helyi önkormányzat önállóságának sokszor indokolatlan hangsúlyozása a tartalmi munka rovására ment, /szerintem/ mert elmaradtak azok a szakmai intézkedések amelyek a változtatás-megerősítés kontextusában a pedagógus munkáját időről-időre górcső alá vette a szakfelügyelet intézményével. És még lehetne sorolni a példákat amelyek indokolhatják a központosító törekvéseket, de legalábbis engedjük meg magunknak azt a megállaptást, hogy voltak iskolák és telepüések /vannak is/ amelyek nagyon nehéz helyzetbe kerültek mert az oktatáson belül is speciális feladatok nehezednek rá.

A kérdést tehát a központosítás versus önállóság vonatkozásában az idő majd eldönti, de azt biztosan lehet állítani, hogy aki ismeri az oktatás belső életét, az tudja, hogy igazságot csak a differenciált szemléletű oktatáspolitika tudja jl szolgálni.

Váltsunk témát, szóljunk a nyárról amely előttünk áll.

Nem lesz iskolai szünet a népfőiskolánkon, azt állíthatjuk. Vagyis számos programunk van a nyárra.

Így például Tatára megyünk rövidesen, hogy a Magyary Zoltán Népfőiskola 20 éves fennállását közösen ünnepeljük meg a tataiakkal. /Megkoszorúzzuk Dr Kálmán Attila, egykori dányi tanár síremlékét, ez lesz a mi magán feladatunk./

Kővágóőrsre augusztusban megyünk, az évi rendes MNT nyári továbbképzésére.

Júliusban be kellene fejezni a magyar kaminó kölön vállalt, az idén Mecseknádasdtól Máriagyüdig tartó szakaszát. Ez négy napos lenne, Püspökszentlászló egyik állomással /Mindszenty bíborost itt tartották fogva/, és vagy itt Szentlászlón vagy Máriagyüdön tartandó lelki gyakorlaton való részvétellel.

Augusztus elején Losonc lenne a cél, egynapos látogatás, Csesztve, Mohora érintésével.
Ugyancsak augusztusban -talán 12-én a szokásos zarándoklat
Szentkútra, gyalogosan megtéve az út nagyobbik részét.
Augusztus 21 és 25 között Kárpátalja az úticélunk. 20 fővel mennénk, öt napra, kész a programunk és a létszám is biztosított úgy tűnik.

Az útjaink mindenki számára nyitottak. Ez azt jelenti, hogy bárki jöhet velünk. Akár a felvidéki Losonc, akár Kárpátalja, vagy a gyalogos kamínó.

Néhány programnak fix ideje van. Néhánynak most keresünk időt.

Minden javaslatot mérlegelünk, mindenkinek helye van köztünk aki erre szánja magát, azaz jó társaságra, megértő barátokra, de egy feltételünk van, ez pedig az, hogy a népfőiskolánk nemzeti-keresztény elkötelezettségét tartsa tiszteletben úgy, mint ahogyan mi is tiszteletben tartjuk mások nézetét, meggyőződését.

Szép időt, tartalmas nyári elfoglaltságot, jó munkát Isten áldásával mindenkinek és ne feledjük Móricz Zsigmond szavait a népfőiskola feladatáról, miszerint az a feladatunk, hogy jobb polgárokat neveljünk. A hazának, a családnak, a jó barátoknak.

Ugrin Józsi bácsi /KALOT/ ezt így mondta Dányban már egy negyedszázada:

Krisztusibb embert! Műveltebb falut! Erőteljes népet! Önérzetes magyart!

Dr Kálmán Attila síremlékét megkoszorúzzuk/

Cimkék