Itt vagyTartalom / Népfőiskolai hírek

Népfőiskolai hírek


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2016 May 01

Április utolsó napján, szombaton a bio-termesztésről beszélt hallgatói előtt, Molnárné Tóth Mária galgahévízi őstermelő a helyi népfőiskola rendezvényén.
Mária férjével, Csabával őstermelő. Soha nem akart mezőgazdasággal foglalkozni, végzettségét tekintve ovónő. Egy sajnálatos esemény miatt, valójában kényszer-vállalkozóként kezdték a mezőgazdasági munkát. Kisfia beteg lett -ez indította el a változást- csak vegyszermentes élelmiszert fogyaszthatott. Ez élet-halál kérdése volt.
haza költöztek Galgahévízre és mivel a drága bio-termékeket megvenni már nem tudták, saját kertjükben fólia sátrat állítottak fel. Addig szabadföldön termeltek és Ausztriából vásárolták a gyermek számára ehető zöldségféléket.
2007-ben már a szomszéd kertekből is vásároltak, ma hét óriási fólia alatt termelnek különféle zöldség féléket, férjével és négy kisegítő alkalmi munkással. Budapestre szállítanak, meg külföldre is, mert nem csak termelnek, de vásárolnak is és kereskedést is folytatnak.
Ma már szépen élnek a vállalkozásból, igaz sokat, nagyon sokat dolgoznak. Megtanulták a szakmát. Maguk erejéből lettek azzá amit lát ma a hozzájuk látogató. Az összes területük kevesebb egy hektárnál, ezért állami támogatásban soha nem részesülnek. Ezt igazságtalannak tartják, hiszen ők igazi családi vállalkozók.

Sokan visszaélnek, -mint mondja- a "bio" szócskával.
Őket rendszeresen ellenőrzik, hamisítás már erkölcsi okokból is elképzelhetetlen náluk.

Gyógyitjuk a talajt- mondja. A talajok betegek, mint olyan sok ember, aki a vegyszeres növényektől megbetegedett. A rémísztő, rákkeltő DDT még ma is kimutatható az emberekben pedig már régen betiltották.
Csak szerves trágyát használnak, meg komposzt-trágyát, pillangós zöldtrágyával váltogatva.
Sem gyomirtót, sem a széles körben használt rovar irtót, sem műtrágyát nem használnak kertjükben. Vannak engedélyezett szerek amelyek nem szívódnak fel a növényben mint pl az elemi kén és a réz, ami elengedhetetlen egyes gombák elszaporodása ellen.
Lótetü ellen a területre engedett csirkék szolgálnak, míg a meztelen csigát a kacsa is fogyasztja.
Csávázott vetőmag használata tilos. Az illóolaj viszont jó a rovar kártevők ellen, bizonyos növények, mint a bazsalikom vagy a büdöske egyes kultúrákban pl paradicsom nagyon hasznos.

Ma a méheket pusztítja a be nem jelnetett permetezés a határban. Óriási a kár, hiányt szenved a megporzás. Ők méhitatókat, madárodukat helyeznek el kertjükben, virágágyások teszik széppé és hasznossá a területet.
Saját kútjukból locsolnak és kiséletező kedvük is van a víz mágnesezése után való locsolással.

Sok Galgahévízen is az elhanyagolt kert. Kinek jó ez? -kérdezi.

Molnárék vállalkozását külső, nem gazdasági körülmány szabta meg. Soha nem gondolták, hogy ebből fognak megélni. Megélni és gyarapodni. A magyar földön, értve alatt a mezőgazdálkodásra alkalmas gterületeket sokkal több embernek kellen munkát találni. Talán valami baj van a termékszerkezettel? Vagy az emberrel -vagy valami mással- teszi fel a megválaszolásra igényt nem tartó kérdést -végül.

Szép és gondolat gazdag este volt. Nem egyetemi tanár, nem művész, nem híres ember jött szombat este a dányi népfőiskolára, de semmivel sem értéktelenebb min azok. Az emberi nagyságot nem szokványos mértékkel érik. Az emberi nagyságot az emberséggel mérik. Ebből Galgahévízen, a Molnár családnál nincs hiány.

Összefoglalásul azt a tanulságot szűrtük le, hogy a társadalom, a politika, az ország urai jönnek és mennek. De a falu állandó. A magyar föld állandó. Vannak helyi erők melyek ebbe életet visznek. Minél többet és többen, annál nagyobb a helynek az érék teremtő képessége és a megmaradási készsége.
Mert vannak ma is akik roskadoznak az élet terhei alatt. Önhibájukból vagy anélkül, az nem számít. Ady Endre mondja: mikor a lelkem roskadozva vittem, váratlanul átkarolt az Isten.

Legyen sok-sok istenátkarolás ebben a faluban is, Galgahévízen is, a Magyar Vidék-en is melyek a megvilágosult szép gondolatokban és legendás régi magyar paraszti szorgalom megújulásában ölt testet.

Mária meghívta a helyi népfőiskolát gazdaság-nézőbe, májusban gyönyörű a kert. Elmegyünk, köszönjük szépen.

Cimkék