Itt vagyTartalom / Több-e egy gyümölcsfa elültetése mint jól begyakorolt cselekvéssor

Több-e egy gyümölcsfa elültetése mint jól begyakorolt cselekvéssor


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2016 February 29

Ha egy gyümölcsfát elültetünk, akkor egészségre gondolunk, táplálkozásra, sőt ha ez a fa egy diófa, akkor a jövőre is, mert az a szólás-mondás járja, hogy a felnőtt ember a diófát az unokájának ülteti.

De mi van akkor, ha ez a gyümölcsfa őshonos, mert túlélve minden emberi és természeti beavatkozást, az idő múlását száz évet meghaladóan is szépen terem. Nos tehát az őshonos gyümölcsfák élete szép üzenet az ember számára. Több, sokkal több annál, mint hogy egyszerű kertészeti műveletnek tartsuk a szaporítását, az elültetését. Ha így lenne,ha csak kertészeti művelet tárgya lenne akkor sem lenne -éppen sorshordozó élete miatt- elhanyagolható.

Felgyorsult és felhígult korunkban a veretes, a nemes, a hűséges már alig tud versenyezni a szemkápráztató csillogással. Nem is halljuk a szférák zenéjét, a lelkünkre hangolt mennybéli üzenetet mert zajos-csahos durva hangok vesznek körül bennünket. Nem véletlenül, de valakiktől nagyon is akart módon.
Az ősrégi magyar gyümölcsfajták, a szőlőhegyen, az udvarokban józsefattilai zömök-tömött valóságukban időtlenné lettek és a történelem üzenetét hordozzák. Azt súgják, nem velünk kezdődött az idő számítása. Azt mondják, túlélnek bennünket sorsfordító korok, bár szeretnénk magunk is ilyen sorsfordító és időálló emlékek maradni de ahhoz érteni kellene a szőlőhegyek üzenetét, érteni kellene az elődeink, az őseink ránk hagyott szavát.
Az ősi magyar gyümölcsfák emlékek hordozói. Történelmi korok hűséges túlélői, az ősi maratoni győzelmeink meg nem halt futárai.
A régi magyar gyümölcsfákban titokzatos életekben van elrejtve az üzenet. Magyarságunk ősi mitoszai bennünk lévő őseink minden tapasztalása, tudása, az ősképek jelekben, rajzolatokban, mintákban, típusokban, magatartásban. Az ősi gyümölcsfák egyéni és közösségi tudatot hordoznak, elvesztés helyett túlélést, feledés helyett élénk tudatot. És azért, nem másért, mert gondolkodni hagynak bennünket, gondolkodásra késztetnek mindnyájunkat. Az ősi gyümölcsfák a magyar őshaza szimbólumai.
Az ősi gyümölcsfák arra figy
elmeztetnek bennünket, hogy ne legyünk mi olyan nagyra a mi tudásunkkal, mert minden tudás eredete és próbaköve az ősi tapasztalat. Az ősi tapasztalat nemzedékekben fogan, és minden tudásunk, jellemünk, állhatatosságunk, hitünk és erényünk mitokondriális képleteit hordozzák.
A szőlőhegyeken álló ősi magyar gyümölcsfajták és fajok őrtálló katonák és figyelő szemek. Azt súgják az arra járóknak, menjetek ki az utakra és kérdezősködjetek a régi ösvények felől. Prófétai magányukban próféciák teremnek és kelnek életre. Ezk a fák a kultúra matuzsálemei melyeket nem dönt le könnyen sem a szél, sem az eső, sem az idő.

A régi magyar gyümölcsfák teljes életet élnek és erre tanítanak minket is. Tedd hozzá a magad életét és meríts erőt belőle. A régi magyar gyümölcsfák a bibliai olajfák magyar megfelelői. Körülássuk őket, tápanyaggal ellátjuk és vesszeiből oltóágat veszünk magunknak, hogy tovább éljen utódaiban. Hogy üzenhessen utódainknak.

Cimkék