Itt vagyTartalom / Egy népfőiskolai akció: gyümölcsfa ültetés

Egy népfőiskolai akció: gyümölcsfa ültetés


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2016 February 26

Bizony nehéz helyzetben lennék, ha valaki azt kérné, hogy soroljam fel a vidéki élet /a falu/ azon körülményeit és lehetőségeit teljes lajstrommal amely az élet un teljességének megéléséhez vezet bennünket.
Alapvetően fontos, hogy ideák, eszmék határozzák meg életünket, céljainkat, irányítsák és ösztönözzék magatartásunkat. Az ideák, eszmék kiléptetik az embert a földhöz kötött gravitációs élettérből -képletesen szólva- és az anyag nehézkedési erői , mint pl túlzott anyagiasság, a pénz mindenekfeletti hajszolása, nárcisztikus hatalomvágy,és ezek társai helyett egy olyan világba segít bennünket amelyik nem az anyagiasság rabjává hanem ettől megszabadulva az értelmes, másokért is tenni tudó és ebben örömét lelő élet lelki élményének birtokosává tesz bennünket.

A dányi Sebestyén Sebestyén népfőiskola azt határozta el -többek között- hogy megmenti az ősi, régi gyümölcsfa fajokat és fajtákat, azokat amelyeknek néhány példánya még ma is megtelálható az Öregszőlők, a Valkói szőlők, a Nagyhát régen elhagyott valamikori szőlő ültetvényeiben és még a ma is szépen gondozott Felsőhegyi szőlőkben.
Vásároltunk vadalanyokat, beszereztük az oltószalagokat, oltókéseket, találtunk munkánkat segítő és irányító szakembert, egy gyümölcsész személyében és megkezdtük az oltásra kiszemelt régi fákról az oltóvesszők begyűjtését.

A sikeresen elvégzett oltások nagy örömet jelentettek mindannyiunknak.
Mi lett az oltványok sorsa? Elajándékoztuk mindegyiket, mintegy ötven darab oltványt. Ezek most várják a tavaszt, mi pedig azt, hogy bizonyítva legyen munkánk eredményes volt. Az eredmény egyrészt a sikeres átoltás másrészt az egész akció üzenete. Mi volt az üzenet? "VERJ GYÖKERET". Ez volt a motivációnk. Verj gyökeret te kicsiny fácska abban az udvarban ahová kerültél. Verj gyökeret te is ifjú ember, aki ebben a faluban születtél. Akinek ezt a kis fát ajándékoztuk, adja tovább az ő ajándékát a falunak. A szeretetét, a hűségét, az állhatatosságát, a hitét.Teremje meg termését a kis fácska és hozza meg áldozatát a közösségért az ő gazdája.
Legyen minden dányi udvarban legalább egy ilyen, régi, kipróbált, nem idejétmúlt hanem hűségé bizonyított gyümölcsfa. Legyen áldás ennek az üzenetére és terjedjen szét a faluban az áldás miként kiterjed a fának lambja a légben és kiterjed gyökérzete a földben. Itt vagy, itt élsz, itt élj és boldogulj.

Munkánkat nem fejeztük be. Nem is akarjuk egészen addig, amíg gyümölcsérés idején nem terjed szét az egész faluban annak jó illata amit a gyümölcs áraszt és annak az üzenete amit ez a gyümölcs életével és történetével nem némán hanem nagyon is beszédesen közöl az ő gazdájának, az ő falujának.
Legyél Te is munkatársunk ennek a gazdag tartalomnak megteremtésében. Adunk neked is egy fácskát. Nem egyet, legalább kettőt. Egyiket tartsd meg magadnak, másikat add át szomszédodnak.

Cimkék