Itt vagyTartalom / Halloween vagy Mindenszentek

Halloween vagy Mindenszentek


Beküldte kovacs.andras - Ekkor: 2015 October 31

Mostanában egyre többször felvetődik ez a kérdés. A média egyre inkább elhiteti velünk, hogy mi nem Mindenszenteket akarunk ünnepelni, hanem Halloween- t. Nézzük meg mi a különbség a kettő között.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján. Az ünnep őse, a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach(en)kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák. Az egész angolszász világban a Halloween a gyerekek ünnepe is. Előestéjén partikat rendeznek mindenfelé, és sokan jelmezekbe öltözve régi, babonás szokások felelevenítésével, bűvészkedéssel, társasjátékokkal múlatják az időt.
A mindenszentek vagy mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. a megdicsőült Egyház ünnepe. Azokat ünnepeljük, akik már célba érkeztek és a Mennyországban Isten közelébe élnek. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe. Sok európai országban – köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél", a "mindenki keresztjénél" elimádkozzák a mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.
Ebből a rövid kis bemutatóból is látszik, hogy mennyire különböző a lelkülete a két ünnepnek. Míg az egyik egy „buli”, a másik egy imádság. Úgy gondolom nem szabad elhagynunk hagyományainkat, nem szabad, hogy teljesen eltűnjön kultúránknak ez az értékes szelete. Mindenszentekkor ünnepeljünk eleinket, akik már közbenjárnak értünk a mennyben.