Itt vagyTartalom / Zsámboki kastélyok

Zsámboki kastélyok


Beküldte buborék - Ekkor: 2015 October 20

Beniczky Ádám kastélyaBeniczky Ádám kastélya

Zsámbokon egykor több kastély is állt. A Beniczky család két csodálatos kastélyt is építtetett itt.
De kik is voltak a Beniczkyek?

A Beniczkyek a felső-magyarországi legrégibb nemesi családok egyike. A Besztercebányához közeli Micsinyén kastélyuk és birtokuk volt, de Besztercebánya főterén is állt egy házuk. A Beniczkyek ércbányászattal foglalkoztak.

Cinkota pusztát 1619-ben, Zsámbok pusztát 1623-ban hűbér birtokként Beniczky Ferenc váci főkapitánynak, aranysarkantyús vitéznek adományozták.
Az első kúriát az 1730-as években az egykori váci főkapitány ükunokája, Beniczky Tamás építette Cinkotán. Innen lehet datálni a Beniczkyek cinkotai és zsámboki ágát.

Beniczky Tamás a kúriájával szemben, az 1740-es években építteti a cinkotai bűnbánó Mária Magdolna római katolikus templomot.

Beniczky címerBeniczky címer

A Beniczky család címerét a templomban láthatjuk megfestve. Címerükben kék pajzsban vízen úszó, nyakán átnyilazott hattyú, balról arany nap, jobbról félhold látható.

A templom oltárának részeként látható egy rongyos koldust ábrázoló kis faszobrocska, amely a legenda szerint Beniczky Tamást ábrázolja térdeplő pózban, a királynői alak előtt.

A zsámboki Szent Erzsébet tiszteletére emelt templom 1754-ben készül el.
 A főoltárkép Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázolja, amint egy koldusnak alamizsnát nyújt. Az oltárképen Erzsébet arcát az uralkodó Mária Teréziáról mintázták. A koldust az építtető Beniczky Tamásról, míg a háttérben álló inast a festőről mintázták. 

A két oltáron koldust láthatunk. Hogy miért? Ennek legendája van:
„Egyszer egy kolduló barát alamizsnáért kopogtatott Beniczky Tamás főúr kapuján, azonban az dölyfösen a kutyáit uszította a barátra. A botrányos eset eljutott a császári udvarig, s Mária Terézia arra ítélte Beniczky Tamást, hogy engesztelésül köteles templomot építeni.”

Beniczky Ádám kastélya 01Beniczky Ádám kastélya 01

Zsámbokon a Beniczky leszármazottak a 20. század közepéig követték egymást. Beniczky László Zólyom vármegye főszolgabíróját Beniczky Flórián majd Beniczky Ödön követte.
A Beniczky család 1844-ben úgy döntött, hogy az egyik udvarház helyére alkalmasabb lakóházat tervez. Így épült meg a gyönyörű „Alsó” kastély,a Beniczky Ádám féle kastély.



Beniczky Ádám kastélya 02Beniczky Ádám kastélya 02

A kastély a második világháború alatt súlyosan megrongálódott, később pedig az épület maradványait tulajdonosa, gróf Pejacsvics Márk (Beniczky Mária férje) adta el. A kastély parkját házhelyeknek adták ki. A kastélyból a kőhíd és a szárazmalom (magtár) maradt meg.




Schell kastély 01Schell kastély 01

A zsámboki „Felső“ kastély leghíresebb lakói Beniczky Ferenc (1833-1905) és felesége Bajza Lenke voltak.
Beniczky Ferenc jogász és politikus volt, élete során több állami tisztséget is betöltött: minisztériumi tanácsos, országgyűlési képviselő, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja, belügyminisztérium államtitkára, Pest vármegye és Kecskemét város főispánja.
1888-ban az Opera- és Nemzeti Színház intendánsává választották azzal a megbízással, hogy megvalósítsa a takarékossági terveket. Ő volt az, aki Erkel Sándor helyére Gustav Mahlert állította zeneigazgatónak.

Bajza Lenke írónő hatvanöt könyvet és számos elbeszélést írt.Édesapja Bajza József költő, Vörösmarty Mihály barátja volt.
Édesanyja , Csajághy Júlia testvére Vörösmarty Mihály feleségének, Csajághy Laurának.

Schell kastély 02Schell kastély 02

Beniczky Ferenc és Bajza Lenke lánya Agatha (Ágota (1867-1927) 1904-ben ment feleségül báró Schell Ferenchez. A „Felső“ hat szobás kastélyt ezért is nevezték Beniczky-Schell kastélynak. A báró, felesége halála után felparcelláztatta a birtokot és eladta a kastélyt.Az új tulajdonos később lebontatta a kastélyt.



Bíró Zsiga kastélya 01Bíró Zsiga kastélya 01

Bíró Zsigmond bankigazgató, udvari tanácsos 1900-ban építtette zsámboki kúriáját, melyet a helyiek szintén kastélynak neveztek. Bíró Zsigmond a Pesti Hazai Első Takarékpénztár igazgatója, majd elnöke volt. Ez a pénztár volt Magyarország első, önálló magyar pénzintézete. 1840-ben kezdte meg működését, a két világháború közt Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja volt.

Bíró Zsiga kastélya 02Bíró Zsiga kastélya 02

1919 után a kastély már községházaként is működött 10 évig. Bíró Zsigmond halála után unokahúga, Jencs Árpádné költözött bele.
Az átalakított épületben jelenleg a József Attila művelődési ház működik.

A képeslap fotókért köszönet Gyenes Zoltánnak.

Összeállította:
Buborék

Cimkék